BLOG

КРЕАТИВНИ БЛОК У ВРБАСУ

15.12.2023

Радионица креативног предузетништва ”Креативни блок”, одржана је 15. 12. 2023. године у Врбасу, у сарадњи са Општином Врбас.

Након радионице полазници су стекли знања како да направе пословни план, уведу иновације засноване на њиховим креативним талентима, позиционирају се на тржишту и постану предузетници.


Пројекат Креативни блок је допринео остваривању општег циља кроз подршку младима за каријерну оријентацију.


Полазницима су додељени сертификати.

Пројекат је реализован уз подршку Републике Србије, покрајинског секретаријата за Спорт и омладину и Општине Врбас.

Предузетнички летњи камп у Суботици

24.06.2019. 

Отворене су пријаве за предузетнички летњи камп “Bootcamp Village” за учешће у интерактивним радионицама за развој производа.

“BOOTCAMP VILLAGE” је сет радионица које ће се одржати у периоду од 18-20. јула у Суботици у просторијама Привредне коморе Србије, Регионалне привредне коморе Севернобачког управног округа, Сенћански пут број 15.

Програм радионица за развој производа је намењен предузетницима из области:

Радионице су информативне и едукативно-практичне са изразито интерактивним карактером за повезивање учесника који долазе из различитих привредних области. Такође, радионице одликује рад у малим групама на заједничким задацима у вези са разовојем нових производа, у чему им највише помажу управо њихове разлике.

С обзиром на сложеност процеса развоја новог производа и захтевних услова за реализовање нових идеја, на радионицама ће се обрађивати три кључне теме кроз комбинацију стицања пословних и персоналних вештина:

Програм је инклузивног карактера и омогућава предузетницима и професионалцима из осетљивих друштвених група да се пријаве да учествују у прoграму.

Радионице ће водити предавачи са искуством у спровођењу тренинга фокусираним на резултате, ментори међународних програма за развој пословања, чланови међународних стартап и инвестиционих такмичења, професионални консултанти из света корпорација и јавних институција и предузетничког живота.

Пријава се шаље електронски попуњавањем обрасца на линку: ПРИЈАВА ЗА BOOTCAMP VILLAGE

Број места на радионицама је ограничен и списак учесника биће накнадно објављен. Учесницима ван територије Суботице је обезбеђен смештај.

Рок за слање пријава је 8. јули 2019. НАПОМЕНА: Рок за пријаве је продужен до 14. јула 2019.

Програм реализује организација Србија стартап уз подршку Привредне коморе Србије – Регионалне привредне коморе Севернобачког управног округа, и других партнера, уз финансијску подршку Руске Федерације преко УНДП програма.

Додатне информације: info at serbiastartup.rs

Текст позива: Preduzetnicki-letnji-kamp-u-Subotici.pdf


Организације централно-источне Европе и западног Балкана потписале декларацију о заједничкој сарадњи на јачању технолошког предузетничког екосистема 

Стартап Србија је била једна од организација потписница декларације о заједничкој сарадњи централно-источне Европе и западног Балкана на јачању окружења за развој технолошког екосистема и подршку њиховим предузетницима.

15. новембра 2018. године, декларацију о заједничкој сарадњи на јачању технолошког предузетничког екосистема потписале су организације из централно-источне Европе и западног Балкана.

Дигитална револуција нуди велике могућности за раст и иновације у овим регионима који већ имају значајне кључне ресурсе као што су талентовани појединци са развијеним ИТ знањима, као и динамичну у растућу стартап заједницу која утиче на брзу изградњу инфраструктуре и веза са великим тржиштима.

Стартапи, нарочито, могу утицати на промену друштвене и локалне економије у два региона стварајући нова и квалитетна радна места. У исто време, стартапи се сусрећу са различитим изазовима који спречавају да се њихови потенцијали развију до краја, као што су недовољно усмерена и фокусирана подршка њиховом развоју, бирократија и одсуство финансијских средстава.  Зато је потребно настојати да се кроз сарадњу ова два региона унапреде услови у стартап екосистему који ће изградити окружење отворено за иновације и омогућити дигиталним стартапима и МСП да се развијају и буду део Европског јединственог дигиталног тржишта (EU Digital Single Market).

Декларација је потписана у оквиру овогодишњег Европског стартап самита (Startup Europe Summit), годишњег догађаја који окупља иноваторе, инвеститоре и доносиоце одлука. Овај самит, који је ове године био фокусиран на регионе централне и источне Европе, као и регион западног Балкана, окупио је преко 500 представника европског предузетничког екосистема и то из редова инвеститора, менаџера, акцелератора, новинара и званичника. Њима се овом приликом обратила и европска комесарка за Дигитлно друштво и економију, Марија Габријел, рекавши:

“Велико ми је задовољство што је Софија домаћин овогодишњег Евроспког стартап самита који је посебно фокусиран на регионе централне и источне Европе и западног Балкана. Самит је презентовао занимљиве идеје за повезивање потенцијала, динамичности и креативности стартапа из ових региона са ЕУ иницијативама и политикама. Значајан пример тога је и усвајање Дигиталне агенде за западни Балкан, која је донета у Јуну у Софији у сарадњи са руководиоцима западног Балкана, одлучних да подрже регионалну сарадњу и успешно спровођење дигиталне трансформације која ће донети добробити и нове друштвене и пословне могућности.”

Више информација о мрежи и активностима:

Централно-источна Европска мрежа

Контакт: Krisztina Toth, Директор, партнерства и срадње, Европамедија група.

Западно Балканска мрежа

Контакт: Vesna.Ivanoska, Менаџер, Сеавус центар за образовање и развој.

Одржан је инфо дан о СЕЕ-ИТ самиту и такмичењу за стартапе

Нови Сад ће бити домаћин још једне значајне манифестације а овог пута реч је СЕЕ-ИТ самиту који ће се одржати на Новосадском сајму од 7. до 9. новембра 2018. године. Значајан део програма посвећен је младим предузетницима и стартапима који ће бити организован у Стартап павиљону у партнерству са Ресенва и Србија стартап организацијом. У оквиру тог програма, тренутно је у току и објављен позив за стартапе да се пријаве на такмичење Стартап Србија и Будућност агро бизниса, којим поводом је одржан и Инфо дан у Салону у Радничкој за све заинтересоване да се пријаве на такмичење и укључе у програм Стартап павиљона.

Председница Србија стартап организације, Татјана Калезић, представила је СЕЕ-ИТ самит као догађај који се састоји од неколико програмских целина:

Оваквим програмом СЕЕ-ИТ самит ће у тродневним догађајима постати пословно-едукативни полигон са посебном шансом за промоцију и истицање младих предузетника за које је у Стартап павиљону обезбеђена серија бесплатних могућности:

Ово је изузетна прилика за стартапе и младе предузетнике да постану део излагача и пословне заједнице и пријаве се да обезбеде свој сајамски простор на Стартап павиљону, одакле ће лако бити у прилици да прате све програме самита, да организују и закажу пословне састанке и презентују своје пословне услуге и производе.

На Инфо дану, посебна пажња посвећена је правилима за учешће на такмичењу за стартапе, јер ће финалисти бити позвани на додатне припреме и добити прилику да своје стартапе представе на Главној бини и боре се за вредне новчане и друге награде. Пријаве су отворене до 29. октобра за све иновативне пословне подухвате који желе да се представе пред домаћим и иностраним потенцијалним инвеститорима и пословним партнерима. Алксандра Каран, менаџер Србија стартапа је објаснила правила у вези са “Будућност агро бизниса” такмичењем, као и да победник у овој категорији поред новчане награде осваја и пласман на светско финале које ће се одржати у Грчкој.

Финале такмичења одржаће се другог дана СЕЕ-ИТ самита, 8. новемра, с почетком у 10 часова за технолошке стартапе и у 14 часова за агро стартапе.

Видимо се у Новом Саду.

Стартапи, видимо се у Софији! 

Стартапи, видимо се у Софији!

Мај-гејтвеј ће одабрати 22 стартпа да учествују у Самит Стартап Европа 2018, који ће се одржати 15. новембра! Да ли ћеш ти бити међу одабранима?

Зашто стартап да се пријави?

Ако желиш да се нађеш на овом високо профилисаном догађају међу европским и техно лидерима, повежеш се са водећим менаџерима и инвеститорима и потпишеш уговор о сарадњи онда је Самит Стартап Европа прилика да представиш твој стартап:

Шта треба да урадиш?

Пошаљи:

Рок за пријаву:

Пошаљи пријаву за Самит најкасније до 29. октобра до 13 сати по централно-европском времену.

Како ће се вршити селекција пријављених стартапа?

22 стартапа ће бити одабрана на основу:

Ко ће вршити селекцију?

Чланови жирија ће бити представници Мреже Централне и Источне Европе и Мреже Западног Балкана.

Како ћеш сазнати да ли је твој стартап изабран?

Финална одлука ће бити донета 30. октобра а обавештење ће бити објављено 31. октобра.

Све детаље о програму Самита Стартап Европа можеш погледати овде.

Напомена: Трошкови путовања и смештаја за одабране стартапе ће бити надокнађени.

Пошаљи мејл на ову адресу: coordinator@mygatewayproject.eu

и унеси овај наслов поруке: SES: Application (startup name)

и ове информације :

Срећно!

Ready, set, get your ticket to Sofia! 

Ready, set, get your ticket to Sofia!

MY-GATEWAY is selecting 22 startups to participate in the 2018 Startup Europe Summit on 15th November! Will you be the lucky one?

What is in it for you?

Get inspired by the latest buzz from high profile EU and Tech Leaders, connect with

leading businesses and investors, and seal the deal! Startup Europe Summit is your

gateway to boosting your startup:

What do you need to do?

Send in a:

Deadline:

Submit your application by 29th of October, 12:00 CET (13:00 CEST).

How will you be selected?

The 22 startups will be selected based on:

Who will select the winners?

The judges will be the members of the Central and Eastern European Network and the

Western Balkan Network.

When will you find out if you have been selected?

A final decision will be made on the 3oth of October, and you will receive a

confirmation email on 31st October.

Everything you need to know about the Startup Europe Summit agenda is this way.

Note: Travelling costs for the winning startups will be reimbursed.

Send an email to this address: coordinator@mygatewayproject.eu with this subject line: SES: Application (startup name) send this information :

Good luck!

Отворен је конкурс за Будућност агро бизниса 2017

Будућност агро бизниса (Future Agro Challenge-FAC) је глобално такмичење које промовише иновације и стартапе у области исхране и агро бизниса из целог света.

FAC такмичење помаже предузетницима да започну или развију пословање и освоје нова тржишта. Глобално финале се организује као истакнути догађај у оквиру Global Entrepreneurship Congress (GEC), највећег предузетничког догашаја на свету, који окупља учеснике из преко 160 земаља, иноваторе, предузетнике и менторе, а одржаће се у Турској у марту 2017. године.

Такмичење подржава агро визионаре, стартапе, фармере, произвођаче и дистрибутере из различитих земаља света. Најбоља решења биће изабрана да се такмиче на светском финалу за титулу “Најбоља агро бизнис иновација 2017 године”.

Za globalno finale mogu se kandidovati nacionalni pobednici zemalja iz celog sveta.

Категорије такмичења су: агро технологије, агрокултура, агро производња и процеси, исхрана и здравље, биотехнологије, био горива, одрживе праксе, роботика и прецизна механика, агро логистика, приходи фарме, еудкација, агро туризам, безбедност и здравље и индустријски дизајн и амбалажа.

Посебно ће се вредновати идеје које покажу високе етичке стандарде у погледу добробити и ненасиља према људима, животињама и природном окружењу. 

На такмичење могу да се пријаве појединци, тимови, стартапи, предузетници или комапније које имају нова решења, производе или процесе.

Такмичари који желе да се пријаве треба да пошаљу пријаву у виду презентације од десет слајдова.

Рок за пријаву је Rok za prijavu je 15. новембар 2017. године.

Пољопривреда је традиционално видећа индустрија у Републици Србији. Око 70% укупне територије Србије (5M ha) чине пољопривредна земљишта од чега је 4.2M ha обрадивих површина, док је 30% земљишта под шумама. Пољопривредна и прехрамбена индустрија сварају више од 40% бруто друштвеног производа Србије.

Информације у вези са такмичењем погледајте на сајту http://facagro.com


Отворен је конкурс за Креативни бизнис куп 2017 

Србија стартап објављује

КОНКУРС

за Креативни бизнис куп 2017

такмичење за креативне индустрије и иновације

Креативни бизнис куп 2017 се у Србији организује као национални ниво такмичења Светског шампионата за креативни индустрије и иновације. Сваке године, најбоље креативне идеје, стартапи и предузетници из преко 60 земаља срећу се у Копенхагену на светском финалу такмичења. Наградни фонд од 50.000 долара омогућује најбољима да брзо реализују пословне идеје и добију подршку међународних и домаћих ментора и пословних саветника.

КАТЕГОРИЈЕ ТАКМИЧЕЊА

На такмичење Креативни бизнис куп 2017 могу да се пријаве појединци, предузетници и тимови у следећим категоријама:

КРИТЕРИЈУМИ

Критеријуми за оцењивање су:

Најбољи пословни концепт треба да се заснива на комбинацији креативних и пословних вештина.

Посебна пажња посвећује се идејама које имају високе етичке стандарде у односу на хумане вредности и добробит животиња и природе.

РОК ЗА СЛАЊЕ ПРИЈАВЕ

Рок за слање пријаве је 29. септембар 2017. године.

СЛАЊЕ ПРИЈАВЕ

Пријава се састоји од презентације од 10 слајдова коју треба послати на имејл: info@serbiastartup.rs

Презентације може садржати текст и фотографије.

РЕЗУЛТАТИ КОНКУРСА

Резултат конкурса биће објављен 6. октобра 2017. године.

О СВЕТСКОМ ФИНАЛУ

Више информација о такмичењу можете погледати на: www.creativebusinesscup.rs


Одржан Округли сто Предузетништво у спорту 

Округли сто „Предузетништво у спорту-Синергија знања, спорта и привреде“, одржан је у Београду, 26. jуна 2017. године у Београду, који је организован од стране Високе школе за пословну економију и предузетништво, Фондације спорта младих и Србија стартапа, а у сарадњи са Привредном комором Србије.

Преко 80 учесника округлог стола су били представници из око 36 јавних институција, образовних институција, спортских друштава, асоцијација и клубова, организација за подршку и развој предузетништва и представници Привредне коморе Србије.

Током дискусије, учесници су истакли значај залагања за јачање предузетништва у спорту, јер је спорт сектор који се традиционално ослања на државне субвенције, а има потенцијал да део прихода остварује кроз предузетничке активности и иновације. Свесни чињенице да су у сектору спорта неопходне промене, како на пољу едукације за самофинансирање и одрживост спорта, тако и на пољу сарадње са државним институцијама у циљу унапређивања дијалога и политика које треба да допринесу стварању повољних услова за развој спорта и спортске индустрије.

Учесници Округлог стола су идентификовали неколико кључних проблема чијим решавањем би се знатно унапредило промовисање и инвестирање у спорт, као што су пореске олакшице за медијску промоцију спортских клубова и догађаја, с обзиром на улогу спорта и вишеструким добробитима од националног интереса. Истакнута је и потреба за већом сарадњом у вези са јавним земљиштем у локалним самоуправама када је реч о приватним спортско-инфраструктурним инвестицијама. Такође, наведено је да је тренутна политика за компаније које желе да инвестирају у спорт и спортску индустрију изразито нестимулативна. Напоменута је потреба за различитим финансијским инструментима и облицима осигурања који ће бити прилагођени специфичним потребама у спорту. Разматран је и део Закона о улагању у спорт који ограничава спортска привредна друштва да учествују у програмима  државних субвенција и кофинансирања и предложено да се о закључцима Округлог стола обавесте надлежне институције и организује јавна трибина по овим питањима.

У оквиру програма представљени су најуспешнији примери сарадње спорта и привреде, финансирања спортских клубова из привредних делатности и различити пословни модели и искуства као што су Веслачки савез Србије, компанија Био-мелем и сарадња са Ватерполо репрезентацијом Србије, компанија Плејсајт Србија за симултану видео продукцију, привредно друштво и спортско-здравствени комплекс Динамик као и Фондација Е-спорт чији је Председник Марко Радовановић истакао да је број корисника све већи али да је такође велики и број нерешених питања у области интернет пословања.

За време Округлог стола потписан је и споразум о покретању “Школе предузетништва у спорту” коју оснивају организација Србија стартап, Фондација спорта младих и Висока школа за пословну економију и предузетништво. Едита Кастратовић, професорка менаџмента, нагласила је да је стицање практичних знања, паралелно са теоретским, пут ка остварењу успешне предузетничке каријере. “Школа предузетништва у спорту почиње рад са првом групом полазника у септембру, а ускоро ћемо увести и програме за писање пројеката у спорту и спонзорства у спорту” најавила је професорка Кастратовић.

Директорка сектора предузетништва Привредне коморе Србије, Бранислава Симанић, поздравила је присутне и истакла значај одржавања округлог стола на тему предузетништво у спорту у Привредној комори Србије, јер комора снажно подржава предузетнике пре свега кроз читав низ услуга које доприносе унапређењу пословања предузетника.

Братислав Бата Ђорђевић, дугогодишњи спортски радник и иницијатор спортских догађаја, истакао је да је сарадња спорта и привреде и њихово удруживање од пресудне важности за самоодрживост спорта и спортске индустрије, самозапошљавање у спорту и отварање нових радних места.

Татјана Калезић, директорка Србија стартапа и Фаундер институт Србија, навела је да је значај спорта за друштвену заједницу немерљив и да се сваки динар уложен у спорт враћа двоструко кроз здравље нације, смањење степена оболелих од канцера, дијабетеса, срчаног и можданог удара, квалитет људског потенцијала и волонтеризам.

Душан Цогољевић, оснивач Високе школе за пословну економију и предузетништво, у оквиру факултета негује спорт код студената који постижу врхунске спортске резултате. Истакао је могућност сарадње са Параолимпијским комитетом Србије у вези са стипендирањем школовања спортиста особа са инвалидитетом.


Подршка за стартапе који желе да покрену посао у Шпанији 

Шпански Институт за трговину и инвестиције и Министарство економије и конкурентности Шпаније покренули су програм подршке стартап фирмама под називом RISING STARTUP SPAIN 2017. Циљ програма је да се помогне иновативним и талентованим предузетницима приликом оснивања фирме у Шпанији и током почетне фазе пословања.

RISING STARTUP SPAIN 2017 садржи пакете подршке за 15 најбољих стартап фирми.

Пакет подразумева:

Пријава је отворена од 1. јуна до 31. јула 2017. године.

Претходни циклус овог програма имао је велики успех. Од 155 пријављених, изабрано је 10 најбољих стартап фирми, које сада успешно раде у Шпанији у области здравства, биотехнологије, аудиовизуелне технологије и менаџмента.

Детаљније информације о програму можете наћи на www.investinspain.org.

Адреса за контакт је financiacion.investinspain@icek.es


Student i preduzetnik iz Srbije, Lazar Jovanović, krupnim koracima napreduje ka svetskom finalu u agro biznisu 

Nakon osvojenog prvog mesta na nacionalnom finalu takmičenja u agro biznisu, koje je održano krajem prethodne godine, 18. novembra 2016. u Novom Sadu za vreme Global Enterpreneurship Week (GEW), Lazar Jovanović se plasirao na svetsko finale takmičenja za startape i preduzetnike “Future Agro Challenge”.

Glasaj za Lazara i Smart Watering tim! U toku je #FACAgripreneurs on-line zagrevanje i borba preduzetnika iz celog sveta pred svetsko finale u agro biznisu! Glasajte za Lazara i pomozite mu da što većim brojem glasova skrene pažnju svetskog žirija: http://bit.ly/2lCgfmE

“Ponosni smo na naše mlade talente i želimo da što veći broj mladih, kreativnih ljudi iskoristi mogućnost da preko naših nacionalnih takmičenja učestvuje na svetskim partnerskim događajima kao što su Future Agro Challenge ili Creative Business Cup. Iako je još uvek student, Lazar je već i preduzetnik a takvih primera je sve više, i oni zaslužuju našu punu pažnju i podršku”, rekla je Tatjana Kalezić, direktorka Serbia Start Up.

Future Agro Challenge (FAC) je svetski šampionat u preduzetništvu i ubraja se u najveća svetska takmičenja koja podržavaju i podstiču inovacije iz oblasti agrobiznisa i poljoprivrede. Na stotine agro startapova, vizionara, proizvođača i stručnjaka sa svih kontintinenata, na FAC izlaže svoje inovativne ideje iz oblasti poljoprivredne proizvodnje i agrotehnologija. FAC je zapravo centralni događaj  Global Entrepreneurship Congress (GEC) čija je tradicija da se svake godine održava u drugoj zemlji.

Kao pobednički tim nacionalnog finala Future Agro Challenge Srbija 2016, tim Smart Watering je dobio šansu da, u konkurenciji od 50 zemalja, predstavi svoj biznis koncept za daljinsko navodnjavanje na svetskom finalu takmičenja FAC koje će se ove godine održati od 12. do 15. marta u glavnom gradu Južnoafričke Republike, Johanesburgu.

Lazar Jovanović s ponosom kaže: “Naš tim je dobio šansu da Smart Watering ideju prezentuje svetskoj javnosti i potencijalnim partnerima i investitorima na takmičenju za najbolji startap iz oblasti poljoprivrede. Daćemo sve od sebe da se plasiramo u top 8 super finalista i izborimo se za glavnu nagradu i svetskog pobednika FAC 2017.”

“Podrška najboljih kompanija iz Srbije kao što su Schneider Electric DMS NS iz Novog Sada, Delta Agrar iz Beograda i Energomont iz Subotice, koje su omogućile da Lazar i Smart Watering tim učestvuju na svetkom finalu, je jasan pokazatelj i pozitivan primer da korporacije prepoznaju potencijal i energiju mladih preduzentika, da razumeju koliko je važno da učestvuju na ovakvim međunarodnim događajima i da su spremne da im pomognu na samom početku razvoja, i ovim putem im se zahvaljujem u ime Serbia Start Up organizacije”, naglasila je Tatjana.

Ono što je još važnije, nakon povratka iz Johanesbuga, Lazara očekuju i nove poslovne mogućnosti sa ovim uspešnim kompanijama na projektima koji su u vezi sa automatizacijom i unapređenjem sistema za navodnjavanje kao što su na primer, zasadi kompanije Delta Agrar i drugi.

Ne zaboravi da glasaš za Lazara i Smart Water


#2 Mockup Your Startup School - Fast 

ŠKOLA KREATIVNOG PREDUZETNIŠTVA

Kreativni ljudi imaju stvaralački duh i originalne ideje, ali im često nedostaju veštine i znanje da od svog talenta razviju posao i karijeru u oblasti u kojoj žele da rade. MOCKUP YOUR STARTUP SHCOOL je intenzivan trening nastao iz višegodišnjeg iskustva i rada sa početnicima u poslu: statapima i kreativnim preduzetnicima. Prateći potrebe startapa i preduzetnika u različitim fazama njihovog razvoja, razvijene su tehnike kojim se postiže interakcija polaznika i trenera i interakcija između samih polaznika. Kombinacijom ovih tehnika nastao je originalni MOCKUP YOUR STARTUP program za aktiviranje kreativnog i preduzetničnog razmišljanja i sticanje veština koje su neophodne da bi se izuzetne ideje i ostvarile. Naši polaznici su pojedinci, timovi i firme koji imaju kreativne ideje, talente i vizije, a koji su istovremeno svesni da su im za dalji razvoj potrebna dodatna znanja u oblasti poslovanja, biznisa i razmišljanja.

ŠTA JE MOCKUP STARUP – FAST?

MOCKUP YOUR STARTUP je dvodnevni trening za razvoj veština i samopouzdanja kako kreativnu ideju razviti u radni – izvršni plan. Cilj treninga je da polaznici tokom treninga analiziraju sve aspekte koji su potrebni za realizaciju neke ideje i transformišu je u jasan plan za realizaciju ideje. Tehnike treninga usmeravaju polaznike da od ideja, koje su spoj njihovih ličnih znanja, impresija i vizija, razviju plan „po-svojoj-meri“.

MENTOR

Trener i autor MOCKUP YOUR STARTUP programa je Tatjana Kalezić, preduzetnica i poslovni konsultant. Osnivač je takmičenja Serbia Start Up i nosilac licence za svetsko takmičenje inovacija i kreativnih industrija i član međunarodnog žirija – Creative Business Cup. Direktor je i mentor u Founder Institute, Silicon Valley.

TERMINI U NOVOM SADU

DECEMBAR:

16-17. decembar 2016.

PROGRAM

ŠKOLARINA

Iznos školarine za dvodnevni program je €199.

SPECIJALNE PONUDE I POPUSTI

Božićna akcija za upis u januaru i februaru iznosi €120

Akcija za upis dva člana tima iznosi €99

ŠTA JE UKLJUČENO U PROGRAM

KOJI SU EFEKTI TRENINGA

MOCKUP YOUR STARTUP trening će vam pomoći da jasno sagledate svoja znanja, mogućnosti i nedostatke da ostvarite poslovnu ideju. Nakon završenog treninga znaćete koje su vaše jake strane i kako da ih iskoriste na najbolji način. Takođe, sagledaćete koje veštine vam nedostaju da započnete i razvijete posao i kako da prevaziđete prepreke. Naučićete da skicirate ključne planove za razvoj posla, da pregovarate s partnerima, identifikujete kupce, poslovno komunicirate i promovišete posao, planirate troškove i finansije, odredite cenu proizvoda, pravne aspekte poslovanja i javno prezentujete svoj novi posao.

DODATNE POGODNOSTI

KOME JE NAMENJEN TRENING?

MOCKUP YOUR STARTUP trening je idealan za:

Za prijavu na MOCKUP YOUR STARTUP program ne postoje ograničenja u vezi sa godinama, mestom stanovanja ili polom kao ni prethodnim poslovnim znanjem ili iskustvom. Dobrodošli su svi polaznici iz bilo koje delatnosti koji su odlučni u nameri da svoju kreativnost iskažu kroz posao.

DA LI JE OVAJ TRENING ZA MENE?

MOCKUP YOUR STARTUP trening je za sve one koji često postavljaju ova pitanja:

Nove tehnike za obuku startapa pokrenuće vas da date odgovore na ovakva pitanja koji će biti kombinacija 1) vaših ličnih stavova i 2) motivisanosti da svoje zamisli i ideje ostvarite. Stalni rad na sebi i svojim veštinama udružen sa radom na razvoju startapa je put do ostvarenja planova. Na tom putu je potrebno da budete fleksibilni, ali ne treba da odustanete.

ŠTA MOCKUP YOUR STARTUP NIJE

MOCKUP YOUR STARTUP trening nije serija edukacija na kojim ćete pasivno slušati. Ovo je trening na kojem glavnu reč i ulogu imaju polaznici. Na ovom treningu nećete slušati predavanja da bi teoretski usvojili 10% od onoga što ste čuli, nego ćete izraditi svoj koncept kako da 90% svojih znanja i veština primenite na ono što je vama potrebno.

NAJČEŠĆA PITANJA

Šta znači intenzivan trening?

MOCKUP YOUR STARTUP trening je intenzivan po intenzitetu promena koje izaziva kod polaznika i efektima praktičnih vežbi na sigurnost i samopouzdanje polaznika da ostvare planove i ideje.

Šta je personalizovano učenje?

MOCKUP YOUR STARTUP program primenjuje tehnike koje motivišu polaznike na maksimalno lično angažovanje. Polaznici mogu uticati na izbor tema i sadržaja koji će aktivirati njihove lične potencijale, pri čemu im predavač ne prenosi znanje nego ih mentorski usmerava i vodi kroz procese praktične primene.

Zašto timovi imaju posebne uslove?

MOCKUP YOUR STARTUP program podržava saradnju, povezivanje i formiranje timova u ranoj fazi osnivanja. Sagledavanje problema iz uglova članova tima doprinosi boljim i kvalitetnijijm rešenjima tako da je postojanje tima jedan od važnih preduslova da se ideje ostvare kroz posao.

ISKUSTVA POLAZNIKA I STARTAPA

Dragan Marinković

Hvala na znanju koje ste nam podarili, na entuzijazmu koje ste nam preneli u stručnom, pedagoški dobro intoniranom predavanju. Posebna zahvalnost mentoru Tanji Kalezić koja nesebično i sa velikim strpljenjem prenosi znanje. U potpunosti ste ispunili moja očekivanja, čak i više od toga. Hvala. Preporuka svim budućim polaznicima.

Dragana Kojičić, Earth and Crafts

Sa Tanjom Kalezić sam se upoznala tokom takmičenja CBC 2014, kada je svaki učesnik koji je poslao prijavu za takmičenje, imao priliku da dobije Tanjin savet za unapređenje ideje. Već tad je, iako sam bila „samo“ takmičar, Tanja, sa punom predanošću i entuzijazmom, pretresla čitav moj projekat i dala savete za njegovo unapređenje. Nakon pobede na nacionalnom takmičenju, redovno smo se sastajale i radile na mom poslovnom planu. I ne samo to, Tanja me upoznala sa nekoliko zanimljivih ljudi – inovatora, sa kojima smo nastavili dalju razradu ideja. Tokom boravka u Danskoj, Tanja nam je bila velika pomoć i podrška, bodrila nas je i savetovala, insistirala na upoznavanju sa što većim brojem ljudi i prezentacijom ideje gde god je to bilo moguće. Nakon takmičenja smo ostale u stalnom kontaktu – pozvana sam na konferenciju, kao i na druge aktivnosti koje se dešavaju, a u vezi su sa strukom kojom se bavim. Kroz zajednički rad, stekla sam više samopouzdanja da se upustim u preduzetničku priču. Zahvalna sam Tanji i preporučila bih je kao predanog i dobrog mentora svima koji se upuštaju u razvoj i implementaciju svojih ideja u preduzetničkoj praksi.

Radoje Veljović

Odlično, profesionalno i što je najvažnije, potpuno realno usmeravanje da se dođe do ostvarenja projekta. Posebno sam iznenađen načinom razmišljanja i razumevanjem suštine vrlo različitih projekata. Vaš pristup spajanja edukacije sa praksom kako doći do rezultata je perfektan. Pozdrav za ceo tim.

Hadži Zoran Jovanović

Povezivanje stejkholdera i nekoliko klastera nije tako lak zadatak a čini se da prostore za saradnju Tanja istražuje i inicira sa lakoćom. Saveti i sugestije su intuitivni i u isto vreme primenjivi i jedinstveni za naš projekat. Jednostavnost i pravovremenost u poslovnoj komunikaciji su često od ključnog značaja za promene i uspeh u poslu na čemu smo posebno zahvalni i s radošću očekujemo dalju saradnju.

Igor Simić, Radionice

Rad sa Tatjanom Kalezić je započeo na Bootcamp-u i takmičenju Serbia Start Up gde sam predstavljao svoj projekat. Tatjana je na samom događaju, u saradnji sa drugim ekpertima iz različitih oblasti, pokazala veliku predusretljivost i zainteresovanost za naš projekat. Nakon završetka takmičenja ostala je sa nama u kontaktu i podrobno razrađivala naš biznis plan, uvek bila na usluzi za naša pitanja i imala konstruktivne savete kako da poboljašamo naš poslovni plan. Dakle, srdačno preporučujem Tatjanu kao mentora.

Nemanja Janjič, Solagro Team

Saradnja sa Tanjom donela nam je veoma pozitivna iskustva. Izuzetno je posvećena timu s kojim sarađuje. Do detalja analizira sve aspekte poslovanja i daje realnu sliku vašeg biznis modela sa konkretnim predlozima za unapređenje. Tanja je posvećena, uvek dostupna za savet ili komentar.

Prijave i više informacija na email info at serbiastartup.rs


Lazar Jovanović i Smart Watering, najbolji preduzetnik Srbije u agro biznisu 

Poljoprivredna proizvodnja, e-poljoprivreda, biotehnologije, biogoriva, robotika i precizna mehanika, agro logistika, nutricionizam i zdravlje, edukacija, agro turizam, ambalaža i bezbednost su samo neke od agro kategorija u kojima se takmičilo preko 30 preduzetnika iz Srbije koji su učestvovali u takmičenju Future Agro Challenge Srbija 2016 (FAC).

Cilj takmičenja FAC je da doprinese razvoju poljoprivrede i povezivanju agro-inovatora i preduzetnika sa agro institucijama i investitorima i stvori uslove za saradnju i zajedničko rešavanje izazova u poljoprivredi.

U finale FAC Srbija 2016 takmičenja plasiralo se 12 preduzetnika koji su prezentovali svoje poslovne ideje i inovacije 18. novembra 2016. na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, u organizaciji Serbia Start Up, Klastera kreativnih industrija Vojvodine i Regionalne agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Alma Mons, uz podršku partnera kao što su Garancijski fond Vojvodine, Fondacija sporta mladih, Founder institute, Vojvođansko udruženje preduzetnica i drugi.

Prof. dr Branko Ćupina, prodekan za nauku i međunarodnu saradnju i direktorka departmana za ratarstvo i povrtarstvo Dragana Latković, Poljoprivredni fakultet, Univerzitet u Novom Sadu, otvaranje Future Agro Challenge Srbija 2016

Future Agro Challenge Srbija je deo svetskog FAC, mreže preko 50 zemalja učesnica koje će učestvovati u završnim kvalifikacijama za svetsko finale. Svetsko finale će se održati u Južnoafričkoj republici  u Johanesburgu, koji će u martu 2017. godine biti domaćin Globalnog kongresa preduzetništva koji okuplja delegacije iz 160 zemalja sveta.

Pored poljoprivrede, važno mesto na ovom događaju zauzelo je obeležavanje Svetskog dana ženskog preduzetništva (19. novembar). “Problemi žena preduzetnica su prepoznati i mi na različite načine pomažemo žensko preduzetništvo, tako ćemo i ovog puta, na ovom takmičenju, nagraditi jednu ženu preduzetnicu u oblasti poljoprivrede i podržati njen dalji razvoj u okvirima naše institucije, Garancijskog fonda Vojvodine“, rekla je Teodora Vlaović. Jedna od članica žirija i ambasadorka Srbije u Women Entrepreneurship Day (WED), Ksenija Vlaović koja kao uspešna preduzetnica već nekoliko godina unazad pomaže preduzetnicima i ženama preduzetnicama u Srbiji, ukazala je na značaj mentorstva i projekat online podrške koji organizuje WED kako bi omogućio stalnu i laku dostupnost saveta i konsultacija koje uspešni preduzetnici pružaju kolegana preduzetnicima u bilo kojoj fazi razvoja.

Tanja Kalezić otvaranje takmičenja u agro biznisu i inovacijama Future Agro Challenge Srbija 2016.

“I dok se nove generacije vraćaju prirodi i u potrazi za kvalitetnom hranom prate trendove gradskih bašta i povratka na selo, dok se s druge strane rađaju tehnološke inovacije i menjaju svet koji smo do sada poznavali, naši talentovani preduzetnici ne zaostaju za svetskim trendovima i pokazali su na takmičenju FAC Srbija 2016 da su spremni da se uhvate u koštac sa najvećim izazovima kao što su održivost, obnovljivi izvori enerije, primena IT u agro proizvodnji, gastronomiji ili logistici i naš je zadatak da obezbedimo uslove za njihov razvoj, izradu prototipa, testiranje i izlazak na tržište. Takmičenja i promocija inovacija su dobrodošli ali je konkretna podrška inovacijama da ugledaju svetlost dana i testiraju se u realnim uslovima osnovni preduslov za konkurentnost na tržištu.” izjavila je Tanja Kalezić, konsultant za strateško planiranje i uvođenje inovacija, osnivač Serbia Start Up organizacije za jačanje preduzetnika.

Pobednik takmičenja Future Agro Challenge Srbija 2016 i Serbia Start Up za agro biznis 2016 je mladi preduzetnik Lazar Jovanović, firme Smart Watering iz Novog Sada, koji je po oceni 12-članog žirija ispunio ključne kriterijume takmičenja, inovativnost i tržišni potencijal. Smart Watering je sistem za daljinsko upravljanje navodnjavanjem i pomaže poljoprivrednim proizvođačima da kontrolišu udaljene sisteme za navodnjavanje i istovremeno imaju uvid u stanje sistema.

Pobedom na nacionalnom finalu takmičenja, Lazar se kvalifikovao za svetsko finale Future Agro Challenge 2016 u Johanesburgu, te ćemo pratiti dalji tok ovog takmičenja.

Nagradu Garancijskog fonda Vojvodine, za izradu profesionalnog biznis plana i podršku u daljem radu, osvojila je Ana Svilar, preduzetnica firme GreenMindConsulting iz Pančeva i njen tim sa kojim razvija solarnu komoru za kompostiranje.

Drugoplasirani tim Future Agro Challenge Srbija 2016 je Jovica Glišović iz Beograda i Easy-berač, poljoprivredni uređaj za efikasno branje kupina i malina uz visoki stepen zaštite i očuvanja ploda.

Serbia Start Up agro biznis 2016, prvi pratilac je firma Lablogistic iz Beograda i preduzetnik Vladimir Despotović koji sa timom razvija softver koji smanjuje troškove prevoza i povezuje prevoznike sa malim poljoprivrednim proizvočima.

Drgi pratilac je firma Serbia`s Green iz Smedereva i inovator Milan Petronijević koji je obrazovanje iz astro fizike usmerio na razvoj sistema kolektora za usmeravanje svetlosne energije koji postižu visoke uštede u sistemima staklenika.

Milica Vračarić, Agencija za razvoj malih i srednjih preduzetnića, ko-organizator Future Agro Challenge Srbija 2016.

Nagrade za ostvarena dostignuća dobili su firma GreenSoft iz Novog Sada i preduzetnik Darko Šolar za razvoj integrisanih informacionih modula koji pomažu upravljanje poljoprivrednom proizvodnom i dostupnost informacija i Miljan Radulović iz MP Centra iz Novog Sada za razvoj super efikasne pumpe za navodnjavanje i ostvarenje značajnih ušteda primenom oscilacija i iskorišćenjem gravitacione sile.

U ovako jakoj konkurenciji, pohvale žirija i mentora dobili su i drugi finalisi i to Know How iz Novog Sada za razvoj socijalnog preduzeća i povezivanje studenata koji kroz praksu stiču kulinarske veštine i isporučuju obroke socijalnim grupama stanovništva, firma INGEL iz Rakovca koja radi na razvoju prototipa električnog napajanja poljoprivrednih uređaja preko postojećih samohodnih sistema za zalivanje, zatim Hronoteglica iz Inđije čija osnivačica kombinuje zdrave i visoko hranljive sastojke u posebna gastronomska iskustva i DunavNet iz Novog Sada, firma koja razvija softverska rešenja na klaud sistemima za unapređenje poljoprivredne proizvodnje.

Serbia Start Up će nastaviti dalji rad sa učesnicima takmičenja i kao Microsoft parnter organizovaće radionice na temu IT u agro proizivodnji i procesima kako bi timove koji razvijaju IT rešenja uključili u Microsoft BizSpark program za podršku startapa u vrednosti od 120.000 dolara profesionalnih servisa.

“Posebno se zahvljujemo Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, direktorki departmana za ratarstvo i povrtarstvo Dragani Latković i prof. dr Branku Ćupini, prodekanu za nauku i međunarodnu saradnju koji su prepoznali i podržali ovu inicijativu, otvorili takmičenje i obratili se takmičarima, specijalnim gostima iz Ambasade SAD i predstavnicima Fondacije Ana i Vlade Divac, zatim članovima žirija među kojima su bili Zoran Ilić, direktor Biomelema, Bata Đorđević iz Fondacije sporta mladih, Milica Vračarić iz agencije Alma Mons, Gordana Radović direktorka Dnevnik-Poljoprivrednik, Ana Miličević direktorka Founder Institute u Srbiji, Ivana Zeljković iz Kluba prvih žena, Vesna Avramović iz Centra za upravljanje razvojem, Ksenija Vlaović ambasador ženskog preduzetnišva WED, Ratko Kuprešak direktor Amfora, Teodora Vlaović i Nebojša Ivanišević iz GFV kojima su poželeli srećan rad i organizatore pozvali na nastavak saradnje.” istakla je Kalezić.


Global Entrepreneurship Week Serbia 2016

Globalna nedelja preduzetništva je najveći događaj koji promoviše preduzetništvo i okuplja ključne aкtere za razvoj preduzetništva, a ove godine, preko 160 zemalja sveta organizuje brojne događaje u periodu od 14-20. novembra.

Serbia Start Up se pridružuje ovoj globalnoj inicijativi i u Srbiji organizuje nekoliko događaja koji su deo ove velike preduzetničke porodice i obeležava Globlanu nedelju preduzetništva.

Istaknuti međunarodni događaj u okviru Globalne nedelje preduzetništva je Creative Business Cup u Kopenhagenu, na kojem će u organizaciji Serbia Start Up, ove godine učestvovati pet timova iz Srbije. U oblasti arhitekture, pobednica nacionalnog finala Creative Business Cup Srbija 2016, Svetlana Mojić i njen studio Salt and Water, učestvovaće u svetskom finalu 20-21. novembra u Danskoj, gde će održava i ACE Creative takmičenje za tehnološke startape na kojem će učestvovati Zorica Bogičević, režiserka iz Rume sa timom Dot Media Fleet, zatim industrijski dizajner Nenad Bajković iz Beograda sa timom Grabber, Stefan Bolesnikov iz Novog Sada sa aplikacijom Dresy i Stefan Dejanović takođe iz Novog Sada sa timom Konstantin 11.

Našim timovima želimo uspeh na međunarodnom finalu kreativnih industrija u Danskoj, a u Novom Sadu 18. novembra, održaće se još jedan od ključnih događa Globalne nedelje preduzetništva, Future Agro Challenge Srbija 2016. i radionica za preduzetnike “Premium Srbija“ kao i proglašenje pobednika koji će se kvalifikovati za svetsko finale koje će se održati u martu 2o17. u okviru Globalnog kongresa preduzetnišva u Johanesburgu.

Serbia Start Up organizuje finale nacioanalnog takmičenja Future Agro Challenge Srbija 2016 i radionicu “Premium Srbija” u saradnji sa Agencijom za razvoj malih i srednjih preduzeća Alma Mons i partnerima.

Pored obeležavanja Globalne nedelje preduzetništva i Svetskog dana ženskog preduzetništva, uspešni preduzetnici će raditi sa takmičarima na unapređenju njihovih poslovnih planova, ideja i poduhvata.

Na početku, učesnicima će se obratiti organizatori i domaćini:

Dragana Latković, Poljoprivredni fakultet, Novi Sad

Milica Vračarić, Alma Mons

Teodora Vlaović, Garancijski fond Vojvodine i

Tatjana Kalezić, Serbia Start Up

Događaju će prisustvovati specijalni gosti:

Tatjana Večerka i Jonathan Clifton, ekonomski savetnici Ambasade SAD u Beogradu i

Ivona Gvozdenović i Uroš Delić, menadžer korporativne filantropije, Fondacija Ana i Vlade Divac.

Sa takmičarima će raditi mentori i članovi žirija:

 


Lista finalista Future Agro Challenge Srbija 2016

Future Agro Challenge Srbija je nacionalno finale za izbor najboljeg poslovnog plana i kvalifikacije na svetsko finale koje će se održati u martu 2017. godine u Johanesburgu za vreme Svetskog kongresa preduzetništva.

Finale takmičenja organizujemo u nedelji preduzetništva “Global Entrepreneruship Week” kada ćemo obeležiti i Svetski dan ženskog preduzetništva.

Finale takmičenja će se održati u petak, 18. novembra 2016. u Novom Sadu.

Pristigle prijave ocenjuju se na osnovu ključnih kriterujma:

Na osnovu datih kriterijuma i ocena komisije u finale takmičenja Future Agro Challente Srbija 2016 su se plasirali sledeći takmičari:

Zahvaljujmo se svim učesnicima na poslatim prijavama a finalistima takmičenja biće poslata detaljna uputstva.


Ekskluzivno za članove "Founder Institute" - Poziv za "Startup League"!!! 

Startup League” je nova inicijativa za promociju i marketing startapa i članova “Founder Institute“. Podrška se u prvom redu odnosi na sponzorstva i popuste na kotizacije za globalne startap događaje, promociju u medijima i besplatnu rezervaciju posebnih, novih domena.

Marketing je jedan od ključnih alata za uspeh svakog startapa. Ako se od početka dobro isplanira, marketing može na različite načine da pomogne startapu u svakoj razvojnoj fazi, i to u privlačenju pravih ljudi u startap tim a zatim i u privlačenju investitora ili partnera. Što je najvažnije, marketing može da skrene pažnju šire javnosti na startap i pomogne njegov rast i razvoj.

Naravno, kada nedostaju sredstva i investicije i kada je startapu prioritet da radi na razvoju proizvoda, marketing i njegove mogućnosti su često zapostavljene. Na primer, samo troškovi štanda i učešće na tehnološkim konferencijama iznose i preko 2000 dolara, bez uračunatih dodatnih troškova putovanja, smeštaja i sl.

Ideja “Startup League” je da pomogne startapima u marketing aktivnostima i znatno smanje troškove promocije. Preko mreže partnerstava i sponzorstva, omogućuje im prisutnost na vodećim startap događajima i konferencijama. Takođe, kroz organizovanu marketing podršku i veliku vidljivost, obezbeđuje lansiranje startapa i njihovih novih ideja. Ovo je svakako i dodatna podrška redovnim promotivnim aktivnostima koje “Founder Institute” organizuje za svoje startape širom sveta, kao što su “Meetups“, “Webinars“, i drugi programi koji promovišu startape u globalnom ekosistemu.

Benefiti – konkretno!

Članovi “Startup League” mogu ostvariti 25% popust na kotizacije za vodeće svetske startap festivale, konferencije i događaje i to za: TechCrunch Disrupt, WebSummit, RISE, Collision, Slush i mnoge druge.

Osim toga, svi u “Founder Institute” mreži dobijaju besplatan novi domen, marketing i PR podršku u sponzorisanim objavama za medije, zatim brendirane reklamne proizvode, “T-shirts” i još mnogo toga.

I sve to, bez troškova članarine i bez skrivenih troškova!

Ko su heroji?

Postoji samo jedan uslov da se startap učlani u “Ligu”. Startap koji želi da postane član “Startup League”, treba da aktivira web sajt na domenu sa nekom od sledećih ekstenzija: .tech .store .space .online .host .site .website ili .press.

Još uvek nemate ovakav domen? Bez brige. Svi članovi “Founder Institute” mogu dobiti domen sa ovim ekstenzijama besplatno i rezervisati ga preko “Radix” platforme.

Zašto ovo radimo?

Mi verujemo da je pravo i dobro ime startapa ili proizvoda prvi korak ka dobrom marketingu. Pošto smo veliki ljubitelji inovacija, zato i radimo u svetu biznisa, promena i interneta.

Zaista mislimo da startapi koji krenu nekonvencionalnim putem i odluče da ponesu ime nekog novog domena, zaslužuju punu pažnju i glasnu promociju, a “Startup League” je naš način da to i uradimo.

Ako vam je budžet malo tesan da učestvujete na nekoj od narednih tehnoloških konferencija, mi ćemo vam sponzorisati 25%. Ako nemate kontakte sa online izdavačima, mi ćemo objaviti tekstove o vama. Takođe, ne morate brinuti o produkciji brendiranih proizvoda. Samo za vas, možemo skrojiti marketing kampanju baš kakva vam treba, dovoljno je da nam se javite!

Zašto nove domen ekstenzije?

Uz odličan domen, ide i odličan marketing!

Naziv i pozicioniranje kompanije u velikoj meri određuje njenu budućnost. Dobar i inovativan domen koji već sam za sebe puno govori o kompaniji i poslovanju može biti od velike pomoći.

Nove domen ekstenzije, kao što su one gore pomenute, otvaraju mogućnost startapima da se izdvoje iz gomile uobičajenih imena i besmislenih ekstenzija. Nove ekstenzije daju brendu šansu da dodatno istakne ime proizvoda koje ga definiše, uz esktenziju koju će korisnici lako pamtiti i prepoznati. Tako im ujedno pomažemo da prevaziđu problem davanja imena i pozicioniranja.

Da li su nove domen ekstenzije popularne?

Da, itekako!

Nove domen ekstenzije su novi identitet za mnoge startape. Sa njima, više nema potrebe da izvrćete nazive proizvoda niti da trošite marketing budžet za .com domene koji su u posedu preprodavca domena.

Nove domene usvajaju ne samo startapi u ranoj fazi razvoja, nego i veliki tehnološki brendovi koji prave radikalne zaokrete i usvajaju nove domene koji dodaju značenje, istuču svrhu i vrednosti njihove online prisutnosti.

Dobar primer je “Consumer Electronics Show” (CES) kompanija koja je početkom godine prešla na domen ces.tech koji je unapredio njihov online identitet.  Evo šta o tome kaže Jeff Joseph, podpredsednik komunikacija i strateških odnosa:

“Mi podržavamo inovacije i razlike koje su moguće uz pomoć tehnologije. “Consumer Electronics Show je poznat kao vodeća svetska izložba inovacija i srećni smo što nas predstavlja domen koji tako sažeto i dodatno ukazuje na vrednosti za koje se zalažemo.”

Na “Radix” veb sajtu uncomplicate.online nalazi se dobar pregled startapa koji koriste nove domen ekstenzije, i to s ponosom!

Gužva je pred vratima!

“Startup League”  može reći da je već privilegovan startap članovima koji su među prvima prihvatili nove ekstenzije i koji su jedva dočekali da se ukrcaju na ovaj brod. Na listi su startapi iz celog sveta, iz US, Švajcarske, Italije, Indije, Južne Afrike itd.

Neki od naših članova su: kika.tech – startap koji razvija novu tehnologiju za podršku human ekspresija koju pokreće samoučeća mašina preko aplikacije nove generacije tastature, zatim devteam.space – ekskluzivna mreža najboljih dev timova na svetu, kao i horus.tech – nosivi uređaj razvijen da pomaže slepim i slabovidim ljudima tokom celog dana.

“Startup League” je već sponzor dva startapa (Crowdbeamer, Koder) koji će ove godine učestvovati na prestižnom Disrupt San Francisco 2016. Pogeldajte više o njima i drugim fenomenalnim startapima ovde!

Koraci za vas?

Da postanete član “Startup League” je lako k`o pasulj.

Dovoljno je da odete na startupleague.online i prijavite se na sajtu.

Zatim se prijavite na “Founder Institute” i dobićete besplatan domen, samo se javite kada završite prijavu na email leaguesupport@radix.email.

Ako imate poteškoća sa prijavljivanjem ili dodatna pitanja, javite se na info@serbiastartup.rs i sve ćemo rešiti odmah.

Izvor: fi.co


Otvoren je konkurs za Future Agro Challenge Serbia 2016

18.08.2016.

Ažurirano 15. 10.2016.

29.10.2016.

Future Agro Challenge (FAC) je globalno takmičenje koje promoviše inovacije i startape u oblasti ishrane i agro biznisa iz svih krajeva sveta.

FAC je događaj koji pomaže preduzetnicima da započnu ili razviju poslovanje i osvoje nova tržišta. Globalno finale FAC je istaknuti događaj u okviru Global Entrepreneurship Congress (GEC), najvećeg preduzetničkog događaja na svetu. GEC okuplja učesnike iz preko 160 zemalja sveta, inovatore, preduzetnike i mentore, a održaće se u Johanesburgu, Južna Afrika, u martu 2017. godine.

Ne postoji jedinstveno rešenje za veoma kompleksne globalne probleme ishrane čovečanstva. Predviđa se da će se broj ljudi na zemlji do 2050. godine povećati na preko 9 biliona. FAC želi da poveže znanja i različita iskustva nacija iz celog sveta i udruži njihove nove pristupe u rešavanju i prevazilaženju problema sa kojima se suočava današnja poljoprivredna proizvodnja. Iako se inovacije stvaraju u različitim regionima sveta, pojedinci i vizionari se često osećaju nemoćno i obeshrabreno pred ozbiljnim i kompleksnim globalnim problemima.

Verujemo da dobra rešenja za globalne izazove ne moraju biti jako komplikovana rešenja. FAC podržava agro vizionare, startape, farmere, proizvođače i distributere iz različitih zemalja sveta. Najbolja rešenja biće izabrana da se takmiče na svetskom finalu za titulu “Najbolja agro biznis inovacija 2016 godine”.

Za globalno finale mogu se kandidovati nacionalni pobednici zemalja iz celog sveta.

Nacionalno finale Srbije će se održati 18. novembra 2016. godine u Novom Sadu.

Kategorije takmičenja su: agro tehnologije, agrokultura, proizvodnja i procesi, ishrana i zdravlje, biotehnologije, bio goriva, održive prakse, robotika i precizna mehanika, agro logistika, prihodi farme, edukacija, agro turizam, bezbednost i zdravlje i ambalaža.

Posebno će se vrednovati ideje koje pokažu visoke etičke standarde u pogledu dobrobiti i nenasilja prema ljudima, životinjama i prirodnom okruženju.

Na takmičenje mogu da se prijave pojedinci, timovi, startapi, preduzetnici ili komapnije koji imaju nova rešenja, proizvode ili procese.

Svi zainteresovani treba da pošalju PRIJAVU ZA FUTURE AGRO CHALLENGE.

U prijavi se nalazi i Vodič za takmičare sa detaljnim uputstvima.

Rok za prijavu je 14. novembar 2016. godine do 23:59h.

Poljoprivreda je tradicionalno vodeća industrija u Republici Srbiji. Oko 70% ukupne teritorije Srbije (5M ha) čine poljoprivredna zemljišta od čega je 4.2M ha obradivih površina, dok je 30% zemljišta pod šumama. Poljoprivredna i prehrambena industrija stvaraju više od 40% BDP Srbije.

Šta nakon takmičenja?

Kvalifikacije i profesionalna podrška za pripremu za svetsko finale u Johanesburgu.

Profesionalni biznis blan za ženu preduzetnicu – Garancijski Fond Vojvodine

IT tehnologije u poljoprivredi trening – Moja bašta

Sve informacije i novosti pratite preko web sajta organizatora Serbia Start Up  ili Facebook stranice.

Pogledajte info video o Future Agro Challenge.

Lista finalista Creative Business Cup Serbia 2016

04.07.2016.

Rezultati polufinala Nacionalnog takmičenja za kreativne industrije i inovacije Creative Business Cup Serbia 2016 i lista takmičara koji su se plasirali u finale:

Finale takmičenja održaće se 5. jula s početkom u 19h.

Čestitamo finalistima i svim učesnicima.

Treća međunarodna konferencija kreativnih industrija u Novom Sadu

Novi Sad, 26. Jun 2016.

Treća međunarodna konferencija kreativnih industrija – “Preduzetništvo u kreativnim industrijama i srodnim industrijama turizma, sporta i rekreacije”

Peduzetništvo u kreativnim industrijama i srodnim industrijama turizma, sporta i rekreacije je ključna tema ovogodišnje “Creative Summer Sessions 2016” konferencije i poslovnih susreta. Konferenciju organizuju Klaster kreativnih industrija Vojvodine, Regionalna agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća Alma Mons, Serbia Start Up i Fondacija sporta mladih sa partnerima.

Treća međunarodna konferencija kreativnih industrija “Creative Summer Sessions 2016” će se održati u utorak 5. Jula, s početkom u 9 časova, u Novom Sadu, Brod Zeppelin, Kej žrtava racije/Sunčani kej bb.

Teme konferencije su preduzetništvo u kreativnim industrijama i srodnim industrijama turizma, sporta i rekreacije, kreativan grad – pametan grad, značaj kandidature grada Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. i pretpostavke za očuvanje i revitalizaciju industrijskog i motornog nasleđa.

Specijalni gost konferencije je David Parrish iz Velike Britanije, autor knjige T-shirts and Suits, jedne od prvih knjiga iz oblasti kreativnog preduzetništva. Na konferenciji će učestvovati i drugi međunarodni i domaći stručnjaci i preduzetnici iz Italije, Mađarske, Austrije, Švajcarske, Slovenije i Hrvatske.

U okviru konferencije održaće se Nacionalno finale takmičenja za kreativne industrije “Creative Business Cup Srbija 2016” i proglašenje pobednika koji će Srbiju predstavljati na svetskom finalu u Danskoj. Preduzetnici i startapi će se za finale pripremati na dvodnevnim radionicama “Accelerating Creative Entrepreneurs”, 4-5. Jula, koje će, pored g-dina Parrisha, voditi Daniel Boehi, Dario Mazzella, Gerhard Sabathiel, Bojan Popić, Aldin Čelović, Milan Dobrota i drugi.

Za posetioce Novog Sada i Youth Faira biće otvoren Serbia Start Up štand u centru grada na kojem će oni koji planiraju da započnu svoj posao, moći da osvoje vredne nagrade.

Konferenciju organizuju Serbia Start Up, Klaster kreativnih industrija Vojvodine, Regionalna agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća Alma Mons i Fondacija sporta mladih sa partnerima.

Detaljan program konferencije i sve informacije nalaze se na sajtu: www.serbiastartup.rs

Za dodatne informacije možete se obratiti preko emaila info@serbiastartup. rs ili telefona +381 69 3676320Noć sporta

16.06.2016

“Noć sporta” je projekat koji promoviše sportsku kulturu i industriju sporta i želi da utiče na dostupnost i održivost sporta.”, izjavila je za Serbia Start Up Tatjana Kalezić, autorka i osnivač projekta “Noć sporta”.

Organizatori projekta “Noć sporta” su Klaster kreativnih industrija Vojvodine, Fondacija sporta mladih i Serbia Start Up organizacija sa partnerima.

Tatjana Kalezić kaže da je ideja projekta “Noć sporta” nastala kao rezultat Tribine “Preduzetništvo u sportu” koju su organizovali Serbia Start Up i Fondacija sporta mladih na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje u Beogradu, 11. juna 2016. godine.

“Na tribini “Preduzetništvo u sportu” doneti su brojni zaključci, među kojima su identifikovanje veoma sličnih problema u vezi sa preduzetništvom u sektoru sporta i kreativnih industrija s jedne strane, dok su s druge strane prepoznate velike mogućnosti za njihovu saradnju. Prvi srodni sektori kreativnih industrija su sektor turizma i sporta te je rađanje projekta “Noć sporta” usledilo prirodno iz povezivanja i saradnje ovih sektora.”, kaže Kalezić.

“Noć sporta” će se održati 23. septembra 2017. godine u sportskim centrima i objektima sporta koji se prijave da žele da organizuju Noć sporta. Sportski objekti će otvoriti vrata za građane i organizovati brojne programe u oblasti sporta, zabave i kulture.

Tatjana Kalezić je poslovni konsultant za strateško planiranje i razvoj proizvoda, startap mentor i međunarodni spiker, autor je brojnih projekata i programa akceleracije preduzetnika kroz koje je osnovano preko 30 firmi koje su promovisane kod nas i u svetu i smatra da je najbolja polazna osnova za nove inicijative da se utvrde postojeći resursi i kapaciteti a zatim planski maksimizira njihova iskorišćenost. “Želimo da sportski centri i objekti sporta vrate staru slavu i postanu mesta okupljanja i promocije novih trendova u sportu i sportskoj kulturi i da projekat “Noć sporta” probudi iskru sportskog festivala koji će promovisati vrednosti sporta, razne vidove sporta, tradicionalne, rekreativne, zabavne, ekstremne, digitalne kao i edukaciju, zdravlje i nauku u sportu”, rekla je Tatjana.

Očekuje se da će “Noć sporta” privući veliki broj mladih, građana i građanki, pripadnika starije populacje, profesionalnih i rekreativnih sportista i u poseban fokus staviti značaj koji sportski radnici imaju za razvoj sporta, a Tatjana Kalezić dodaje: “Noć sporta” će doprineti boljoj opštoj informisanosti i mogućnostima za bavljenje sportom pripadnika svih starosnih uzrasta a ujedno će ukazati na nove pravce i trendove u sportu, zabavi i rekreaciji, ekstremnim sportovima, nauci, digitalizaciji i tehnološkim dostignućima, novim materijalima, nauci i inovacijama u sportu, turizmu i srodnim delatnostima, i kao takav, sigurno će izazvati interesovanje i drugih zemalja, različitih institucija kao i medija”.

“Noć sporta” ili na engleskom “Sports Night” je projekat koji će doprineti i promociji Srbije i grada Novog Sada i istaći njegovu kulturnu i sportsku istoriju i perspektive razvoja. Vidimo se 23. septembra”, istakla je za kraj Kalezić.


Startup radionice za žene preduzetnice 

U okviru ovogodišnjeg Serbia Start Up 2016 koji će se održati 4. i 5. jula u Novom Sadu, organizuje se ACE Creative Bootcamp za startape i preduzetnike.

Radionice će voditi domaći i međunarodni mentori, uspešni preudzetnici i top menadžeri koji će učesnicima pomagati da razviju svoj poslovni plan, poboljšaju prezentaciju, nauče kako da dođu do početnog finansiranja i sl.

Sa ženama preduzetnicama posebno će raditi mentori iz Austrije Gerhard Sabathiel i Aldin Čelović iz Slovenije, kroz treninge “jedan-na-jedan” za unapređenje njihovih konkretnih poslovnih planova.

Rok za prijavu je 20. jun.

Prijava se šalje popunjavanjem formulara: Prijava za ACE Creative Bootcamp.

Učesnici Bootcampa mogu učestvovati i na takmičenju Creative Business Cup Serbia i boriti se za odlazak na svetsko finale u Danskoj.

Program je organizovan u saradnji sa SA Group iz Austrije koji je podržala Austrijska razvojna agencija za podršku programima jednakosti.


Otvoren konkurs za startape iz kreativnih industrija 

Serbia Start Up objavljuje

POZIV

za Creative Business Cup SERBIA 2016

takmičenje za kreativne industrije i inovacije

Creative Business Cup SERBIA je nacionalni nivo takmičenja Svetskog šampionata za kreativne industrije i inovacije. Svake godine, najbolje kreativne ideje, starapi i preduzetnici iz preko 60 zemalja okupljaju se u Kopenhagenu na svetskom finalu takmičenja. Nagradni fond od 50.000 dolara omogućuje najboljima da brzo realizuju poslovne ideje i dobiju podršku međunarodnih i domaćih mentora i poslovnh savetnika.

Finale nacionalnog takmičenja Srbije i proglašenje pobednika održaće se u Novom Sadu, 04-05. jula 2016. godine.

KATEGORIJE

Na Creative Business Cup SERBIA 2016 mogu da se prijave pojedinci, preduzetnici i timovi u sledećim kategorijama:

KRITERIJUMI

Kriterijumi za ocenjivanje su:

Najbolji poslovni koncept treba da se zasniva na kombinaciji kreativnih i poslovnih veština.

ROK ZA SLANJE PRIJAVE

Rok za prijavu je 20. jun 2016. godine. Rok je produžen do 24. juna 2016.

Prijavu možete poslati ovde: Prijava za Creative Business Cup Serbia

VODIČ ZA TAKMIČARE

Sve inforamcije i uslove takmičenja možete preuzeti ovde: Vodič za takmičare.

Polufinalisti će učestvovati u međunarodnom ACE Creative Bootcampu, intenzivnom programu radionica za unapređenje ideje i poslovnog koncepta.

Više informacija pogledajte na sajtu www.serbiastartup.rs


Tribina - Preduzetništvo u sportu

Serbia Start Up i Fondacija sporta mladih u saradnji sa Fakultetom za sport i fizičko vaspitanje  i Orange studiom organizuju:

Tribinu “Preduzetništvo u sportu – iskustva i perspektive” koja će se održati u subotu, 11. juna 2016. godine, sa početkom u 11 časova, na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje, Blagoja Parovića 156, u Beogradu.

Na tribini će učestvovati uspešni sportisti, sportski radnici i preduzetnici kao predstavnici javnih i sportskih institucija, razvojnih agencija, malih i srednjih preduzeća i korporacija, udruženja i radnika u sportu, sportista i studenata, i razgovarati na temu preduzetništva u industriji sporta kao preduslova održivosti u sportu, razmotrili stanje i perspektive za razvoj, razmenili iskustva i uspešne primere iz prakse i doneli zaključke o daljim aktivnostima.

Ključne teme Tribine biće predstavljene u tri panela:

I PANEL Sportska organizaciona kultura u Srbiji, politike i mere za razvoj i finansiranje preduzetništva u sportu.

II PANEL Edukacija i upravljanje u sportu, održivost i novi poslovni modeli

III PANEL Inovacije i preduzetništvo u sportu, digitalizacija, e-sport, marketing

Ovde možete pogledati detaljan PROGRAM TRIBINE.

Za sva pitanja i dodatne informacije možete se obratiti na email: office@fsm.rs

Ulaz je slobodan!


Da li posedujete preduzetnički DNK? 

Osnovna ideja i vizija Founder Instituta (FI) je lansiranje kompanija i startap firmi koje će poslovati dugoročno i koje će se razvijati širom sveta. Ukoliko ste se nekada pitali da li imate “ono nešto” odnosno da li biste bili sposobni da vodite sopstveni biznis, na zvaničnom sajtu Fouder Instituta vam se pruža mogućnost da rešavanjem nekoliko testova to i saznate.

“Sa ciljem da se zainteresovanima obezbede povratne informacije, u poslednjih šest i po godina smo u saradnji sa vrhunskim sociolozima razvili testove ličnosti i sposobnosti procenjivanja, na osnovu kojih je moguće predvideti kolika je verovatnoća da osoba postane uspešan preduzetnik, bez obzira na ideju, lokaciju ili demografske faktore.”

Do sada je stiglo više od 35.000 prijava, a preko 1.650 kompanija iz celog sveta je uspešno započelo svoje poslovanje. Upoređivanjem rezultata dobijenih na testovima s jedne strane, i uspešnosti pohađanja programa i pokretanja sopstvenog biznisa, s druge strane, čak u 85% slučajeva test je bio tačan prilikom procene preduzetničkih sposobnosti.

Istraživanja koja je sproveo Founder Institute istaknuta su u New York Times-u, Forbes-u i na CNN-u, a u daljem tekstu možete da pogledate kako izgledaju dobijeni rezultati.

Šta čini uspešnog preduzetnika?

Da bi osoba postala preduzetnik, potrebno je da poseduje odgovarajuće osobine, kao što su:

1. Profesionalno iskustvo

Nije neophodno da imate diplomu sa fakulteta da biste bili uspešan preduzetnik. Podaci pokazuju da su u prednosti osobe koje imaju u proseku 34 godine, poseduju znanje iz konkretne oblasti i imaju određeno menadžersko iskustvo.

2. Visoka inteligencija i snalažljivost

Da bi opstali u brzo promenljivom okruženju, osnivači moraju da prepoznaju signale koji se javljaju na tržištu i da njima prilagode svoje poslovanje u što kraćem vremenskom periodu.

3. Interesovanja

Da li ste konstantno u potrazi da novim iskustvima i znanjima? Uspešni preduzetnici uvek traže promenu, izbegavajući status-quo.

4. Fleksibilnost

Kao preduzetnik, u nekim momentima je potrebno da pokažete smirenost i pažljivost, ali već sledeća situacija će vas navesti da budete veoma grubi i iskreni, što možda i ne želite, ali ta osobina se pokazala kao veoma bitna za postizanje uspeha.

Kako izgleda tipični profil preduzetnika?

U saradnji sa sociolozima, analizirali smo rezultate testova koje su radili uspešni preduzetnici. Većina je posedovala sledećih šest osobina:

1. Energičnost

Ovakve osobe jednostavno ne staju. Konstantno idu dalje i za njih ne postoje prepreke. Sa ovakvim karakterom i nastupom one odišu samopouzdanjem i mogu da postignu šta god požele.

2. Inovativnost

Osobe koje nemaju strah od nepoznatog i koje razmišljaju unapred postižu izvanredne rezultate kao preduzetnici. Oni su spremni za preuzmu rizik i da istražuju nove stvari.

3. Odgovornost

Neophodno je da osobe budu svesne odgovornosti koju nose i da poseduju sposobnost rešavanja problema bilo koje vrste. Odgovorni ljudi se uspešno suočavaju sa izazovima i svoje obaveze završavaju na vreme.

4. Intuitivnost

Ovi ljudi imaju urođen smisao za biznis i nepogrešiv instinkt za poslovanje, i te osobine predstavljaju pravi izvor moći koji im pomaže na različitim aspektima.

5. Strateški pristup

Korišćenjem kreativnog i taktičkog razmišljanja, preduzetnici veoma često dolaze do efikasnih i efektivnih planova koje mogu uspešno da primene.

6. Vizionarstvo

Vizionari su u stalnoj potrazi za novim idejama, uvode novine u poslovanje i pronalaze načine kako da ih sprovedu u delo.

Šta je to što čini loš DNK gen?

Neke osobine mogu u mnogome da vas ograniče u preduzetništvu. Na primer:

-Napadnost

-Izmišljanje izgovora

-Varanje

-Emotivna nestabilnost

-Narcisoidnost

Osobine koje su beznačajne za preduzetništvo i za koje se pokazalo da nemaju puno uticaja na preduzetništvo su:

Tekst pripremila: Dunja Petrović

Izvor: http://www.fi.co/


Uspešni preduzetnici podržavaju početak rada Founder Institute-a u Beogradu

Founder Institute, najveći globalni trening program namenjen razvoju preduzetnika koji osnivaju kompanije, ušao je u završnu fazu pred početak zimskog semstra u Beogradu.

U poslednjih nekoliko nedelja primili smo puno pozitivnih povratnih informacija i zainteresovali mnoge startup kompanije i preduzetnike da podrže osnivanje Founder Institute-a u Beogradu. Uz to, neki od izuzetnihih preduzetnika iz oblasti inovacija i tehnologije, kao što su Nađa Jokanović, Vlada Nikolić, David Schoch i drugi, pridružili su nam se kao mentori Founder Institute-a da svojim znanjem i iskustvom pomognu novim preduzetnicima da osnuju svoje kompanije i razviju posao na lokalnom i međunarodnom nivou. Preko 300 ljudi je prisustvovalo informativnim radionicama o Founder Institute-u u Beogradu, a broj prijavljenih koji žele da pohađaju program je već prešao polovinu od planiranog broja polaznika za zimski semestar, rekla nam je Tanja Kalezić, ko-direktorka Founder Institute-a u Beogradu.

Na sledećem druženju očekuju vas Sava Marković osnivač kompanije Myskin i Uroš Banješević osnivač MadHead koji će podeliti svoja iskustva i ukazati na izazove koji vas očekuju na početku preduzetničkog puta, a kasnije će vam kao mentori Founder Institute-a pomagati da osnujete i razvijete svoju kompaniju.

Svi zainteresovani koji žele da prisustvuju ovom događaju koji će se održati u sredu 04. novembra 2015. sa početkom u 18:30 časova (registracija od 18:00) u Ustanovi kulture Palilula, Mitropolita Petra 8, Beograd, mogu se prijaviti i rezerviasti besplatne karte putem linka: Prijava i rezervacija karte.

Takođe, drago nam je da se lista lokalnih i globalnih mentora koji nas podržavaju u nameri da startujemo program Founder Institute-a u Beogradu stalno proširuje. Ponosni smo što možemo da kažemo da se na listi vrhunskih preduzetnika koji će biti mentori na programu, nalaze sledaća imena: Founder Institute Belgrade Mentors.

Program je struktuiran po temama koje korak-po-korak vode ka osnivanju firme uz podršku i pomoć mentora koji će stručnim mišljenjem i podrškom pomagati polaznicima u Beogradu da osnuju sopstvene kompanije. Pored toga, punu podršku polaznici će imati i od direktora Founder Institute-a u Beogradu gospodina Daniela Boehija, Aleksandra Bijelića i Milana Dobrote.

Sve češće nam se javljaju i preduzetnici koji su osnovali kompanije kroz program Founder Institute-a u nekom od gradova širom sveta koji žele da pomognu pokretanje programa Founder Institute-a u Beogradu. Tako smo stupili u kontakt sa Aleksandrom Vukašinovićem koji je osnovao firmu Emozio u Founder Institute-u u Njujorku i uspešno je razvija. Sa Aleksandrom ćemo se družiti u narednim nedeljama a nove informacije čitaoci mogu pratiti preko Facebook stranice: Temelj tvog budućeg biznisa.

Razgovor vodila: Dunja Petrović


Info dan - Pioneers of the Balkans - kako do investicije

Interesovanje startapa za nove mogućnosti i takmičenja ne jenjava i pored toga što je sezona godišnjih odmora. Tek što se završilo takmičenje Serbia Start Up, preduzetnicima se ukazala još jedna prilika da se pripreme i prezentuju svoje ideje.

INFO SESSION – Sve o uslovima za prijavu na Pioneers of the Balkans i uputstva za popunjavanje aplikacije.

Coworking Hub Apolo, u četvrtak 20. avgusta 2015. u 18 časova.

Gosti su Tanja Kalezić startap trener Mockup your Startup School i Miloš Aćimović, pobednik Serbia Start Up 2015 u kategoriji kreativnih industrija.

Radi se o Pioneers of the Balkans programu za podršku startapa čije nastajanje prati zanimljiva priča koju su nam preneli organizatori glavnog događaja – Pioneers Festivala. Naime, u sklopu promocije javnog poziva za prijavljivanje startapa, do 27. avgusta održavaju se susreti u Beogradu, Skoplju, Prištini, Prizrenu, Osijeku i drugim gradovina u regionu. Prvi promo susret je održan 10. avgusta u Novom Sadu, kada smo razgovarali sa koordinatorom Peterom Milan Trapp koji nam je ispričao da je Pioneers of the Balkans u stvari nastao tako što su primetili da nekoliko godina za redom, pobedu ili jedno od vodećih mesta na takmičenju, zauzimaju poslovne ideje startapa i preduzetnika iz zemalja sa Balkana. Tako je projekat ubrzo dobio podršku Svetske banke i Evropske unije, a po rečima koordinatora za Srbiju Janka Milunovića, nesumnjivo će naići na dobar odziv startapa iz našeg regiona.

Glavni razlog zbog kojeg Serbia Start Up podržava Pioneers of the Balkans je što smo kroz razgovor sa direktorom Mariusom Starcke veoma brzo ustanovili da oba takmičenja imaju u osnovi veoma sličan koncept. Prvenstveno su otvoreni za sve oblike preduzetništva, od startapa do inovativnih preduzetnika kao i za žensko, socijalno i druge oblike preduzetništva.

Pored toga, na takmičenje mogu da se prijave ideje iz različitih oblasti kao što su:

Ono što je takođe zajedničko sa našim takmičenjem je podrška idejama koje ne moraju imati globalni potencijal a koje imaju potencijal da se razviju na lokalnom i regionalnom nivou. Pored nagradnog fonda i investicionih fondova sa privatnim kapitalom razvijena je sjajna mreža i saradnja sa korporacijama što je još jedan od razloga da podržimo ovo takmičenje.

Prijava je otvorena do 31. avgusta i objavljena je na sajtu: Pioneers of the Balkans, a sa svima koji žele više detaljnijih informacija vidimo se u četvrtak 20. avgusta u 18 časova u Apolo Hub u Novom Sadu – Facebook Event Page.


Mockup Your Startup School

ŠKOLA KREATIVNOG PREDUZETNIŠTVA

Kreativni ljudi imaju stvaralački duh i originalne ideje, ali im često nedostaju veštine i znanje da od svog talenta razviju posao i karijeru u oblasti u kojoj žele da rade. MOCKUP YOUR STARTUP SHCOOL je intenzivan trening nastao iz višegodišnjeg iskustva i rada sa početnicima u poslu-statapima i kreativnim preduzetnicima. Prateći potrebe startapa i preduzetnika u različitim fazama njihovog razvoja, razvijene su tehnike kojim se postiže snažna interakcija polaznika i trenera i interakcija između samih polaznika. Kombinacijom ovih tehnika nastao je originalni MOCKUP YOUR STARTUP program za aktiviranje kreativnog i preduzetničnog razmišljanja i sticanje veština koje su neophodne da bi se izuzetne ideje i ostvarile. Naši polaznici su pojedinci, timovi i firme koji imaju kreativne ideje, talente i vizije, a koji su istovremeno svesni da su im za dalji razvoj potrebna dodatna znanja u oblasti poslovanja, biznisa i razmišljanja.

ŠTA JE MOCKUP STARUP ŠKOLA?

MOCKUP YOUR STARTUP je trening za razvoj veština i samopouzdanja kako kreativnu ideju razviti u radni – izvršni plan. Cilj treninga je da polaznici tokom treninga analiziraju sve aspekte koji su potrebni za realizaciju neke ideje i transformišu je u jasan plan za realizaciju ideje. Tehnike treninga usmeravaju polaznike da od ideja, koje su spoj njihovih ličnih znanja, impresija i vizija, razviju plan „po-svojoj-meri“.

MENTOR

Trener i autor MOCKUP YOUR STARTUP programa je Tatjana Kalezić, preduzetnica i poslovni konsultant. Osnivač je takmičenja Serbia Start Up i nosilac licence za svetsko takmičenje inovacija i kreativnih industrija – Creative Business Cup. Mentor je u Founder Institute, Silicon Valley.

SLOBODNI TERMINI U NOVOM SADU

SEPTEMBAR:

Subotom, od 26. septembra do 10. oktobra

OKTOBAR:

Subotom, od 17. do 31. oktobra

PROGRAM

ŠKOLARINA

Iznos školarine za tronedeljni program je €195.

SPECIJALNE PONUDE I POPUSTI

Popust 20% – ušteda €39

€156 – za septembarsku klasu

Popust 40% – BEST BUY – ušteda €78

€117 – za rane uplate za oktobarsku klasu – uplate do 06. oktobra

Popust 50% – Specijalna ponuda –- ušteda €97

€98 – za svakog člana tima (max 3 člana tima)

ŠTA JE UKLJUČENO U TRONEDELJNI PROGRAM

KOJI SU EFEKTI TRENINGA

MOCKUP YOUR STARTUP trening će vam pomoći da jasno sagledate svoja znanja, mogućnosti i nedostatke da ostvarite poslovnu ideju. Nakon završenog treninga znaćete koje su vaše jake strane i kako da ih iskoriste na najbolji način. Takođe, sagledaćete koje veštine vam nedostaju da započnete i razvijete posao i kako da prevaziđete prepreke. Naučićete da skicirate ključne planove za razvoj posla, da pregovarate s partnerima, identifikujete kupce, poslovno komunicirate i promovišete posao, planirate troškove i finansije, odredite cenu proizvoda, pravne aspekte poslovanja i javno prezentujete svoj novi posao.

DODATNE POGODNOSTI

KOME JE NAMENJEN TRENING?

MOCKUP YOUR STARTUP trening je idealan za:

Za prijavu na MOCKUP YOUR STARTUP program ne postoje ograničenja u vezi sa godinama, mestom stanovanja ili polom kao ni prethodnim poslovnim znanjem ili iskustvom. Dobrodošli su svi polaznici iz bilo koje delatnosti koji su odlučni u nameri da svoju kreativnost iskažu kroz posao.

DA LI JE OVAJ TRENING ZA MENE?

MOCKUP YOUR STARTUP trening je za sve one koji često postavljaju ova pitanja:

Nove tehnike za obuku startapa pokrenuće vas da date odgovore na ovakva pitanja koji će biti kombinacija 1) vaših ličnih stavova i 2) motivisanosti da svoje zamisli i ideje ostvarite. Stalni rad na sebi i svojim veštinama udružen sa radom na razvoju startapa je put do ostvarenja planova. Na tom putu je potrebno da budete fleksibilni, ali ne treba da odustanete.

ŠTA MOCKUP YOUR STARTUP NIJE

MOCKUP YOUR STARTUP trening nije serija edukacija na kojim ćete pasivno slušati. Ovo je trening na kojem glavnu reč i ulogu imaju polaznici. Na ovom treningu nećete slušati predavanja da bi teoretski usvojili 10% od onoga što ste čuli, nego ćete izraditi svoj koncept kako da 90% svojih znanja i veština primenite na ono što je vama potrebno.

NAJČEŠĆA PITANJA

Šta znači intenzivan trening?

MOCKUP YOUR STARTUP trening je intenzivan po intenzitetu promena koje izaziva kod polaznika i efektima praktičnih vežbi na sigurnost i samopouzdanje polaznika da ostvare planove i ideje.

Šta je personalizovano učenje?

MOCKUP YOUR STARTUP program primenjuje tehnike koje motivišu polaznike na maksimalno lično angažovanje. Polaznici mogu uticati na izbor tema i sadržaja koji će aktivirati njihove lične potencijale, pri čemu im predavač ne prenosi znanje nego ih mentorski usmerava i vodi kroz procese praktične primene.

Zašto timovi imaju posebne uslove?

MOCKUP YOUR STARTUP program podržava saradnju, povezivanje i formiranje timova u ranoj fazi osnivanja. Sagledavanje problema iz uglova članova tima doprinosi boljim i kvalitetnijijm rešenjima tako da je postojanje tima jedan od važnih preduslova da se ideje ostvare kroz posao.

ISKUSTVA POLAZNIKA I STARTAPA

Dragan Marinković

Hvala na znanju koje ste nam podarili, na entuzijazmu koje ste nam preneli u stručnom, pedagoški dobro intoniranom predavanju. Posebna zahvalnost mentoru Tanji Kalezić koja nesebično i sa velikim strpljenjem prenosi znanje. U potpunosti ste ispunili moja očekivanja, čak i više od toga. Hvala. Preporuka svim budućim polaznicima.

Dragana Kojičić, Earth and Crafts

Sa Tanjom Kalezić sam se upoznala tokom takmičenja CBC 2014, kada je svaki učesnik koji je poslao prijavu za takmičenje, imao priliku da dobije Tanjin savet za unapređenje ideje. Već tad je, iako sam bila „samo“ takmičar, Tanja, sa punom predanošću i entuzijazmom, pretresla čitav moj projekat i dala savete za njegovo unapređenje. Nakon pobede na nacionalnom takmičenju, redovno smo se sastajale i radile na mom poslovnom planu. I ne samo to, Tanja me upoznala sa nekoliko zanimljivih ljudi – inovatora, sa kojima smo nastavili dalju razradu ideja. Tokom boravka u Danskoj, Tanja nam je bila velika pomoć i podrška, bodrila nas je i savetovala, insistirala na upoznavanju sa što većim brojem ljudi i prezentacijom ideje gde god je to bilo moguće. Nakon takmičenja smo ostale u stalnom kontaktu – pozvana sam na konferenciju, kao i na druge aktivnosti koje se dešavaju, a u vezi su sa strukom kojom se bavim. Kroz zajednički rad, stekla sam više samopouzdanja da se upustim u preduzetničku priču. Zahvalna sam Tanji i preporučila bih je kao predanog i dobrog mentora svima koji se upuštaju u razvoj i implementaciju svojih ideja u preduzetničkoj praksi.

Radoje Veljović

Odlično, profesionalno i što je najvažnije, potpuno realno usmeravanje da se dođe do ostvarenja projekta. Posebno sam iznenađen načinom razmišljanja i razumevanjem suštine vrlo različitih projekata. Vaš pristup spajanja edukacije sa praksom kako doći do rezultata je perfektan. Pozdrav za ceo tim.

Hadži Zoran Jovanović

Povezivanje stejkholdera i nekoliko klastera nije tako lak zadatak a čini se da prostore za saradnju Tanja istražuje i inicira sa lakoćom. Saveti i sugestije su intuitivni i u isto vreme primenjivi i jedinstveni za naš projekat. Jednostavnost i pravovremenost u poslovnoj komunikaciji su često od ključnog značaja za promene i uspeh u poslu na čemu smo posebno zahvalni i s radošću očekujemo dalju saradnju.

Igor Simić, Radionice

Rad sa Tatjanom Kalezić je započeo na Bootcamp-u i takmičenju Serbia Start Up gde sam predstavljao svoj projekat. Tatjana je na samom događaju, u saradnji sa drugim ekpertima iz različitih oblasti, pokazala veliku predusretljivost i zainteresovanost za naš projekat. Nakon završetka takmičenja ostala je sa nama u kontaktu i podrobno razrađivala naš biznis plan, uvek bila na usluzi za naša pitanja i imala konstruktivne savete kako da poboljašamo naš poslovni plan. Dakle, srdačno preporučujem Tatjanu kao mentora.

Nemanja Janjič, Solagro Team

Saradnja sa Tanjom donela nam je veoma pozitivna iskustva. Izuzetno je posvećena timu s kojim sarađuje. Do detalja analizira sve aspekte poslovanja i daje realnu sliku vašeg biznis modela sa konkretnim predlozima za unapređenje. Tanja je posvećena, uvek dostupna za savet ili komentar.

PRIJAVA


U septembru počinje Mockup Your Startup School za realizaciju kreativnih ideja 

Inicijatorka takmičenja Serbia Start Up za najbolji kreativni poslovni koncept i ideju, Tatjana Kalezić, najavila je početak rada Mockup Startup School programa za brzu realizaciju ideja, za septembar 2015.

“Naši đaci, studenti, umetnici, preduzetnici i kreativci uopšte, imaju sjajne ideje i potencijal da od svoje kreativnosti, hobija i talenata razviju poslovnu karijeru, rade ono što vole i pokrenu svoj posao. I pored svih prepreka koje nam odmah padaju na pamet, kako je teško započeti svoj posao i kako je potrebno dosta ulaganja i investiranja za početak posla, ipak, najveća prepreka na ovom putu je nedovoljno znanje o tome kako ideju pretvoriti u posao”, rekla je Tatjana.

Na osnovu rada sa takmičarima u prethodnim godinama i iskustvima sa međunarodnih takmičenja, nastao je program koji polaznike u nekoliko koraka vodi da razrade svoju ideju i sve što je potrebno da se ideja realizuje. Tokom programa radi se na pojedinačnim idejama tako da polaznici ne uče uopštena pravila o preduzetništvu nego dobijaju uputstva kako da ih primene direktno na svojoj ideji. Cilj je da polaznici tokom treninga urade najveći deo priprema poslovnog planiranja i lične spremnosti da nastave dalju realizaciju. Sa polaznicima će raditi iskusni preduzetnici i profesionalci iz različitih oblasti poslovnog savetovanja, produkcije, dizajna, javnog nastupa i sl.

Mockup Startup School je program za polaznike koji su:

Tokom Mockup Your Startup polaznici će imati razrađenu ideju i definisane oblasti i znanja kao što su:

Nakon treninga ideja polaznika će biti spremna za lansiranje a moći će da nastave i napredne trenige poput priprema za crowdfounding, pregovaranje sa investitorima i druge poslovne veštine.

Za prvu grupu polaznika kao i grupe sa više članova-timove, biće obezbeđeni popusti a sve informacije, detaljan program rada i uslovi biće uskoro objavljeni.


Pobednici Serbia Start Up 2015 se pripremaju za međunarodno tržište 

Prvi Serbia Start Up održan je 24. jula u Kulturnom centru Novog Sada. Serbia Start Up je takmičenje i program za edukaciju i brzi razvoj “od projekta do proizvoda” kao i razvoj biznisa. U okviru takmičenja biraju se najbolji preduzetnici u tri kategorija: nauke, kreativnih industrija i agro biznisa. Takmičari koju su se plasirali u polufinale imali su priliku da u Bootcampu sa mentorima rade na unapređenju svojih ideja, biznis planova i ličnom razvoju. Na finale takmičenja plasiralo se 10 timova a finalisti su svoje poslovne planove prezentovali u prisustvu publike, investitora i članova žirija. Proglašeni su pobednici Serbia Start Up 2015 koje očekuju intenzivne pripreme za međunarodna finala u Atini, Kopenhagenu i Parizu.

POBEDNICI SERBIA START UP 2015

KREATIVNE INDUSTRIJE – DIZAJN

Pobednik Serbia Start Up 2015 u kategoriji kreativnih industrija

Nacionalni pobednik, predstavnik Srbije na International Creative Business Cup 2015.

Miloš Aćimović, “Weather Point” ili “Meteo Tačka”, Novi Sad MINDLABSOLUTION

Weather Point je najmanja meteorološka stanica na svetu. Osmislio je novosađanin Miloš Aćimović, preduzetnik i inovator. Ovaj jedinstveni uređaj je veličine priveska za ključeve i pomoću četiri pasivna senzora meri vrednosti temperature, pritiska, vlažnosti vazduha i UV zračenja. Meteorološki podaci koji su nam trenutno dostupni su podaci koje dobijamo od udaljenih meteoroloških stanica. Weather Point za samo nekoliko sekundi pruža tačne i precizne podatke na mestu na kojem se trenutno nalazite. Podaci se očitavaju preko mobilne aplikacije što omogućava i prognoziranje vremena s obzirom da se podaci generišu na Cloud.

Weather Point je namenjen širokoj grupi korisnika u urbanim sredinama kao i sportistima i rekreativcima koji vreme provode u prirodi, u ruralnim područjima, poljoprivrednicima gde precizni i pravovremeni podaci mogu značajno doprineti povećanju proizvodnje i sprečavanju štete koja može biti posledica nepovoljnih vremenskih uslova.

Weather Point koristi vrlo malu količinu energije iz baterije mobilnog telefona, a priključuje se na audio ulaz, tako da se može koristiti na svim modelima pametnih mobilnih telefona. Vodootporan je i može da se koristi u svim vremenskim uslovima.

AGRO BIZNIS – Održiva proizvodnja

Pobednik Serbia Start Up 2015 u kategoriji agro biznisa

Nacionalni pobednik, predstavnik Srbije na International Future Agro Challenge 2015.

Nemanja Janić, “Solagro Press system”, Beograd SOLAGROTEAM

Solagro tim je osmislio i patentirao inovativan, efikasan i praktičan reciklažni uređaj – presu. Izrađuje se u obliku limenke i bicikla. Prese su atraktivnog izgleda i jednostavne za upotrebu. Njihova osnovna namena je prikupljanje i kompresija reciklažnih sirovina te smanjenje troškova ovih procesa. Pored osnovne namene, Solagro presa je, zahvaljujući dizajnu, privukla pažnju oglašivača koji je koriste i kao reklamni prostor. Tako, svaki urađaj, pored očuvanja sredine, služi i u promotivne svrhe kao i edukaciju. Solagro prese su već u upotrebi u nekoliko škola, javnih ustanova i tržnih centara, a kupci su, sve češće, velike internacionalne kompanije. Solagro prese mogu postati i izvor prihoda za korisnika ili zajednicu, jer se prikupljene reciklažne sirovine mogu prodati prerađivačkim pogonima.

NAUKA – Medicina

Pobednik Serbia Start Up 2015 u kategoriji nauke

Nacionalni pobednik, predstavnik Srbije na International Hello Tomorrow 2016.

Saša Zeković, “HandyMD”, Novi Sad HANDYMD

HandyMD je inovativan softver namenjen lekarima i pacijentima za upravljanje vremenom i zakazivanje pregleda. Handy MD je jednostavan, praktičan i intuitivan za korišćenje. Upotrebom ovog softvera za zakazivanje i organizaciju termina, lekari i osoblje efikasnije koriste vreme za administraciju, štede vreme u komunikaciji sa pacijentima i time postižu veću efikasnost i posvećenost praksi. Uz pomoć ovog softvera korisnik može brzo i lako da vrši zakazivanje i reorganizaciju termina, odmah da obavesti pacijenta o eventualnim promenama i lako da pristupi svim svojim zadacima na dnevnom i nedeljnom nivou. Softver takođe organizuje i podatke o pacijentima, njihove anamneze, istorije bolesti i tretmane. Vrši statističku obradu podataka kompletne prakse, što doprinosi efikasnosti rada. Na domaćem tržištu, ciljna grupa za HandyMD su medicinske ustanove i ordinacije privatnog sektora, a ovo univerzalno softversko rešenje Handy MD će ponuditi zdravstvenim radnicima širom sveta.


Alumni startap - Dragana Kojičić, vlasnica Earth&Crafts 

Dragana Kojičić je najbolja kreativna preduzetnica Srbije u 2014. godini. Dragana je pobedila na takmičenju za najbolji poslovni koncept Creative Business Cup Serbia 2014 i plasirala se na svetsko finale u Kopenhagenu. Tamo je stekla iskustva i razmenjivala ideje sa najboljim kreativnim preduzetnicima iz celog sveta, ali najveća iskustva i promene u njenom poslovnom razvoju desile su se u procesu priprema, registracije preduzetničke firme Earth&Crafts kroz promenu stava i razmišljanja kako da iz pozicije edukatora i specijaliste za zemljanu arhitekturu iz neprofitnog sektora, uspostavi uspešan poslovni model koji će biti održiv i koji će objediniti sva njena dosadašnja znanja i vrednosti. U tome joj je podršku pružila Tatjana Kalezić, startup trener i konsultant za razvoj poslovanja, osnivač takmičenja za preduzetnike iz kreativnih industrija.

“Draganin koncept je primer poslovnog plana koji nema globalni tržišni potencijal, što je jedan od osnovnih kriterijuma za ocenjivanje prijave, međutim, ovo što Dragana radi u domenu zemljane arhitekture, kroz restauraciju arhitektonskog nasleđa, gradnju kuća i predmeta od zemlje i širenje trenda povratku prirodi i životu u zdravom okruženju je od neprocenjivog lokalnog značaja, što je doprinelo do njena kreativnost odnese ubedljivu pobedu”, rekla je Tatjana.

Uskoro će se navršiti godinu dana od kada je Dragana predstavljala Srbiju na svetskom finalu u Danskoj, gde je danas i kako se razvija njen posao pročitajte u intervjuu koji nam je dala.

SERBIA START UP: Dragana, tvoja odluka da se otisneš u preduzetništvo se prilično odužila, šta je nedostajalo?

DRAGANA KOJIČIĆ: Iako sam razmišljala o tome već nekoliko godina, nisam imala hrabrosti da se upustim u tu priču, sve dok nisam bila „primorana” da, za potrebe odlaska u Dansku na Creative Business Cup 2014, postanem preduzetnica. Sigurno da je tome najviše doprinelo nepoznavanje tržišta, odnosno nejasna ideja kojim bi putem trebalo krenuti: kroz teoriju, obuke, praksu, obnovu… Priprema za takimičenje i rad sa Tatjanom Kalezić mi je pomogao da definišem svoje ideje i da polako krenem u realizaciju istih.

SERBIA START UP: Šta se dešavalo između perioda nastanka ideje i prvih preduzetničkih koraka?

DRAGANA KOJIČIĆ: Prošlo je nekoliko godina između perioda nastanka ideje i prvih koraka i, uglavnom, se svelo na rad u nevladinom sektoru, tokom koga sam uspela da se bolje upoznam sa trenutnom situacijom u Srbiji, osnovnim problemima i najvećim potencijalima, ali i da pomognem kreiranju ideje da se zemlja kao materijal za gradnju vrati u upotrebu.

SERBIA START UP: Kakvi su vam utisci sa CBC takmicenja, i svetskog finala u Danskoj? Da li ste imali konkurenciju?

DRAGANA KOJIČIĆ: CBC takmičenje i svetsko finale u Danskoj predstavljaju dragoceno i inspirativno iskustvo u svakom pogledu – videti mlade, kreativne ljude, čuti njihove ideje, pratiti uspeh koji su postigli, kao i bezbroj neuspelih pokušaja koji su u međuvremenu imali do tog uspeha, stvarno je motivacija svima, pogotovo nama koji dolazimo iz okruženja gde nema puno takvih primera. Mislim da moja ideja nema globalni karakter koji ostale imaju i da još nemamo konkretan i inovativan proizvod koji bismo plasirali na tržište – u tom smislu smatram da sam se, možda, prerano prijavila za takmičenje, tako da ne smatram da sam bila bez konkurencije – bilo je izuzetnih ideja i koncepata, koji su nas sve inspirisali.

SERBIA START UP: Omiljeni trenutak sa takmičenja koji je ostavio pozitivan utisak na vas? Kakav je osećaj predstavljati svoj posao pred međunarodnim žirijem i potencijalnim investitorima?

DRAGANA KOJIČIĆ: Finale i predstavljanje ideja koje su ušle u uži krug mi je bilo posebno zanimljivo, jer su, u nekoliko minuta, ovi mladi ljudi morali da nas ubede da je njihova ideja „ta“! Svidela mi se profesionalnost u pristupu koju su svi imali. Osećaj predstavljanja pred žirijem i potencijalnim investitorima je bilo jedno prilično stresno iskustvo, naročito što sam ispred sebe imala jednog od ljudi iz IKEA i jednu izuzetno uspešnu preduzetnicu sa Islanda, ali mi se svideo način na koji su razgovarali, njihova radoznalost u vezi sa idejom gradnje zemljom, a najdragoceniji su bili saveti koje su mi dali u tih nekoliko minuta.

SERBIA START UP: Kada biste mogli jednom rečju da opišete ovo kreativno putovanje, koja bi to reč bila i zašto?

DRAGANA KOJIČIĆ: Inspiracija, jer je inspirisala i pokrenula na akciju.

SERBIA START UP: Šta se promenilo od takmičarskih dana do sada?

DRAGANA KOJIČIĆ: Imam utisak da su stvari postale ozbiljnije, prestala sam da se bavim volontiranjem i polako počinjem da živim od posla koji volim i u koji verujem, promenio se moj odnos prema tome i mislim da je to najbitnije od svega.

SERBIA START UP: Da li uspevate da izađete i na druga tržišta izvan Srbije?

DRAGANA KOJIČIĆ: Za sada sam samo na našem tržištu i tu nameravam da ostanem još par godina. Ustvari, mislim da ne vidim svoj rad na nekom globalnom nivou, više na lokalnom i regionalnom.

SERBIA START UP: Koje su po vama 3 osobine/ponašanja koje svaki preduzetnik treba da poseduje?

DRAGANA KOJIČIĆ: Upornost, istrajnost i veru u to što radi.

SERBIA START UP: Gde svoju startap ideju vidite za 5 godina?

DRAGANA KOJIČIĆ: Vidim jednu lepo razvijenu firmu koja se bavi obnovom, ali i izgradnjom novih objekata od zemlje i drugih prirodnih materijala, koja sarađuje sa zanimljivim partnerima na nekoliko različitih nivoa i vidim oformljen Centar za zemljanu arhitekturu u kome ćemo raditi obuke za gradnju zemljom – u ovom kontekstu vidim strance koji dolaze da uče i rade sa nama.

SERBIA START UP: Koji su vam dalji planovi?

DRAGANA KOJIČIĆ: Nastavak rada na usavršavanju recepata i tehnika, organizacija radionica i zanimljiva i izazovna gradilišta.

SERBIA START UP: Koji savet biste dali početnicima kada je u pitanju pokretanje sopstvene biznis ideje i učestvovanje na takmičenjima?

DRAGANA KOJIČIĆ: Moj savet bi bio da, za početak, izaberu da se bave sa nečim u šta veruju, šta ih pokreće, da se na tom polju usavršavaju gde god mogu, u svetu i kod nas, da skupljaju znanja i iskustva, pa da, potom, pronađu nišu na tržištu i da se bave nekim specifičnim i prepoznatljivim poslom, i da izdrže prvih par teških godina rada, ulaganja i planiranja, jer se svaki trud isplati. I, naravno, rekla bih im da iskoriste svaku priliku da pričaju i šire svoju ideju, naročito na takmičenjima, jer je izuzetno važno da nauče da je predstave, da imaju priliku da čuju druge ideje, da saslušaju savete iskusnih – nikad ne znamo kome će se ideja dopasti i na koji način bi se mogla realizovati!

SERBIA START UP: Omiljeni citat 🙂

DRAGANA KOJIČIĆ: Ko zna zašto je to dobro 🙂


Učimo od najuspešnijih - Slavica Squire na Serbia Start Up 2015 

U okviru Programa finala takmičenja za najboljeg kreativnog preduzetnika Serbia Start Up 2015, gostovaće Slavica Squire, preduzetnica na čelu NLP Instituta. Takođe, NLP Institut je sponzor specijlnih nagrada i održaće radionicu: “Kreiranje ciljeva po receptu vrhunskih profesionalaca“, u petak, 24. jula.

Pravilno postavljeni ciljevi, njihovo praćenje i realizacija od izuzetne su važnosti. Posmatrajući vrhunske lidere na delu, dok rade prave stvari, NLP je njihove sposobnosti razložio na korake i kreirao tehnike koje mogu lako da se nauče.

Na ovoj radionici koja predstavlja izbor iz našeg programa profesionalnog NLP Business treninga, možete da naučite i iskusite te tehnike i korak po korak, od menadžera da prerastete u lidera koji se odlikuje odlučujućim kvalitetima: vizija, poverenje i uticaj.

Naučićete kako:

Podaci o Slavici

Slavica Squire ima globalnu reputaciju kao ekspert za promene, a ima snažan pozitivan uticaj na živote mnogih ljudi, jer je coach i trener za transformaciju, izuzetno je inovativna, bavi se ovim već 15 godina. Ona je podrška na putu prosperiteta i napretka mnogim poznatim svetskim organizacijama i poznatim ličnostima. Kroz njene treninge prošlo je više hiljada ljudi širom sveta. Sertifikovana je kao International NLP Master Trainer i licencirani Master Business Coach, licencirana kao Trainer za Identity Compass®. Učila je hipnozu, licencirani je konsultant za Socijalnu panoramu, završila je sistemske konstelacije, a ima ekspertizu u radu sa energijom. Potpredsednik je European Coaching Association – ECA, osnivač prvog NLP Instituta i prve Coaching Akademije na našim prostorima i bestseler autor.


PROGRAM - Finale takmičenja Serbia Start Up 2015 

Ko su najbolji kreativni preduzetnici saznaćemo na prvom nacionalnom finalu takmičenja Serbia Start Up 2015.

Finale takmičenja i proglašenje pobednika održaće se u petak, 24. jula 2015. godine, s početkom u 10 časova u Kulturnom centru Novog Sada.

Program

09:00 Registracija

10:00 Otvaranje i prezentacije finalista

12:00 Radionica: Kreiranje ciljeva po receptu vrhunskih profesionalaca, NLP Institut

13:00 Proglašenje pobednika

14:00 Završetak i izjave za medije

Takmičenje Serbia Start Up je takmičenje u kategorijama kreativnih industrija, agro biznisa i nauke.

Ključni kriterijumi za ocenjivanje kreativnog poslovnog plana su tržišni potencijal, kreativnost i kvalitet tima koji može da ostvari planove.

Pored nagrada i plasmana na svetska finala, takmičari mogu osvojiti i specijalne nagrade.

Posebna pažnja posvećena je specifičnim preduzetničkim grupama kao što su žene preduzetnice, socijalno preduzetništvo, organska proizvodnja i sl.

U okviru programa, NLP Institut će održati radionicu “Kreiranje ciljeva po receptu vrhunskih profesionalaca” u kojoj će Slavica Squire, s učesnicima podeliti znanja o postavljanju i ispunjavanju ciljeva.Serbia Start Up - Pobednici 2015

Finale Serbia Start Up 2015 održano je u Novom Sadu, u Kulturnom centru Novog Sada.

U finale takmičenja se plasiralo 10 timova iz oblasti nauke, kreativnih industrija i agro biznisa:

SERBIA START UP KREATIVNE INDUSTRIJE

1. Miloš Aćimović – Meteo tačka – The National Winner Creative Business Cup Serbia 2015

2. Igor Simić – Radionice – The First Runner Up

3. Marijana Pedović – Notes Cuisine – The second Runner Up

Pobednici nacionalnog finala nastavljaju takmičenje na međunarodnom finalu u Kopenhagenu.

SERBIA START UP AGRO BIZNIS

1. Nemanja Janić – Solagro – The National Winner Future Agro Challenge Serbia 2015

2. Igor Milosavljević – Eco Fungi – First Runner Up

3. Hadži Zoran Jovanović – E-moon – Second Runner Up

Pobednici nacionalnog finala nastavljaju takmičenje na međunarodnom finalu u Atini.

SERBIA START UP NAUKA

1. Saša Zeković – HandyMD

2. Viktor Vildović – MGuard

Pobednici nacionalnog finala nastavljaju takmičenje na međunarodnom finalu u Parizu.

SERBIA START UP PRIZNANJA

Milan Marinković – Herc&Go – Priznanje za preduzetničku ideju u oblasti socijalnog preduzetništva

Dragan Fišćag – Priznanje za preduzetničku ideju u oblasti agro biznisa

SPECIJALNE NAGRADE

Marijana Pedović/Notes Cuisine – Nagrada Garancijskog fonda AP Vojvodine u oblasti ženskog preduzetništva

Nemanja Janić/Solagro – Nagrada NLP Instituta, starter+practitioner

Igor Simić/Radionice – Nagrada NLP Instituta, starter+practitioner

Igor Milosavljevnić/Eco Fungi – Nagrada NLP Instituta, starter

Milan Marinković/Herc&Go – Nagrada NLP Instituta, starter


Nauka

Serbia Start Up – Nauka je takmičenje za početnike i preduzetnike koji razvijaju svoj posao na osnovu naučno-istraživačkog rada i dostignuća.

Cilj takmičenja je da podrži mlade naučnike i istraživače da svoja znanja primene u praksi i učine dostupnim svoja dostignuća koja mogu poboljšati život ljudi. Naučna otkrića često ostaju u laboratorijama i u okvirima jedne discipline. Praksa razvijenih zemalja je da podstiču formiranje timova sa različitim znanjima koji će zajedno raditi na rešavanju i istraživanju nekog problema. Ovakav pristup i fokusiranost na pronalaženje rešenja dovode do značajnih rezultata i mogućnosti za primenu u praksi. Takođe, mladi naučnici su posvećeni izučavanju i istraživanju i nemaju interesovanja da razvijaju preduzentičke veštine. Ovo takmičenje treba da podstakne udruživanje i saradnju mladih naučnika koji imaju različite sklonosti i veštine, preduzetničke, istraživačke, dizajnerske, tehnološke i sl. kako bi zajednički menjali svet.

Pobednik Serbia Start Up u kategoriji nauke kvalifikuje se za učešće na svetskom finalu takmičenja Hello Tomorrow.

TAKMIČARSKE PODKATEGORIJE

U okviru takmičenja, podstiču se rešenja visokih etičkih normi i neagresivnih metoda u odnosu na prirodu i živa bića.

Za više informacija:

Luka Mihajlović, Koordinator Serbia Start Up – Nauka: EMAIL LUKA


Serbia Start Up 2015 - Lista polufinalista

Obaveštavamo sve učesnike koji su poslali prijave za nacionalno takmičenje Serbia Start Up 2015 u kategorijama kreativnih industrija, agro biznisa i nauke, da je stručni žiri doneo listu polufinalista koji se plasiraju u naredni krug takmičenja, koju objavljemo po azbučnom redu imena podnosioca prijave:

NAUKA

KREATIVNE INDUSTRIJE

AGRO BIZNIS

Svim učesnicima se zahvaljujemo na učešću i pozivamo da ih prate dalje takmičenje.

Takođe, sva pitanja i konsultacije i predloge za unapređenje predstavljanja i razvoja poslovne ideje možete uputiti na email adresu: info@serbiastartup.rs


Garancijski fond Vojvodine

Garancijski fond Vojvodine pruža podršku razvoju ženskog preduzetništva u Vojvodini i pridružio se takmičenju Serbia Start Up.

GFV ima nameru da podrži sve žene preduzetnice sa teritorije Vojvodine, a koje su se prijavile na takmičenje Serbia Start Up 2015.

Mentorke GFV, Teodora Vlaović i Milanka Solarević će učestovati na Bootcampu i raditi na unapređenju poslovnih ideja s kojim su konkurisale žene preduzetnice.

Takođe, GFV će dodeliti specijalnu nagradu za ženu preduzetnicu – izradu profesionalnog biznis plana i mentoring za poslovni razvoj.

S obzirom da se u polufinale takmičenja Serbia Start Up plasirala samo jedna žena preduzetnica, na osnovu ove podrške GFV, priliku da učestvuju u Bootcampu dobile su još tri preduzetnice iz oblasti kreativnih industrija, organske proizvodnje i socijalnog preduzetništva:


Kreativne industrije

Serbia Start Up – Creative (Creative Business Cup Serbia) je takmičenje polaznika i preduzetnika iz kreativnih industrija.

Cilj takmičenja je da podrži originalnost i stvaralaštvo kod osoba koje imaju obrazovanje i veštine iz kreativnih industrija, da započnu ili razviju posao koji se zasniva na njihovoj kreativnosti. Kreativni posao treba da se zasniva na kreativnim veštinama, estetici, dizajnu, osećajnosti, interakciji, umetnosti, vizuelnim efektima, muzikalnosti i sl.

Pobednik Serbia Start Up – Creative kvalifikuje se za učešće na svetskom finalu takmičenja Creative Business Cup.

TAKMIČARSKE PODKATEGORIJE

U okviru takmičenja, podstiču se rešenja visokih etičkih normi i neagresivnih metoda u odnosu na prirodu i živa bića.

Za više informacija: KONTAKT


PlayDXTR - inteligentne kocke - inovacija u svetu dečijih igračaka 

Mesec juli polako postaje globalno uzbudljiv za sve one koji vole da “uzmu stvar u svoje ruke” – kreativne preduzetnike. Najveći događaj koji promoviše preduzetništvo iz kreativnih industrija – International Creative Business Cup, u stvari, počinje u zemljama širom sveta. U preko 60 zemalja organizuju se nacionalna takmičenja i biraju pobednici i najbolji “kreativci” koji će se sresti u Kopenhagenu na međunarodnom finalu takmičenja.

Kod nas, ovo takmičenje se organizuje kao Creative Business Cup SERBIA, a od ove godine je deo programa Serbia Start Up koji obuhvata kreativne industrije, agro biznis i nauku.

Pripreme za finale CBC SERBIA 2015, koje će se održati 24. jula, 2015. u Novom Sadu, su uveliko u toku a uskoro će biti objavljena lista polufinalista.

Prošle godine, Srbiju su predstavljali Dragna Kojičić, pobednica CBC SERBIA 2014 u oblasti arhitekture i Viktor Vildović koji je osvojio specijalnu nagradu u oblasti informacija i komunikacije, i pozvan od strane žirija Next Step City da prezentuje svoj poslovni koncept mGuard. Dragana je tokom procesa takmičenja registrovala svoju preduzetničku firmu Earth&Crafts i voli da kaže da je znanje koje je stekla kroz takmičenje oduvek bilo “to nešto što nedostaje”, dok se Viktor na takmičenje prijavio kao već uspešan preduzetnik, na čelu firme Viktor Production.

Nedavno smo započeli seriju intervjua sa učesnicima međunarodnog CBC, kako bi sa našim kreativcima podelili iskustva i najuspešnije priče kreativnih preduzetnika iz raznih delova sveta.

Ono što je magično na CBC takmičenju kreativnih industrija je neograničen prostor za istraživanje i kreativnost, od najjednostavnijih i prirodnih materijala do pomeranja tehnoloških granica i naravno, pronalaženje novih načina da se međusobno povezuju.

Magično je i to, što se tokom CBC 2014 cela sala trese od smeha i podrške prezentaciji Sertača Tašdelena, pobednika CBC TURKEY 2014 koji je od zabavne tradicije gledanja u šolju od kafe napravio uspešan posao Binnaz Abla i za godinu dana zaposlio preko sto radnika. Magično je to, što se publika divi kreativnosti mladog bračnog para Viluma, pobednika CBC LATVIA 2014, koji su inovirali model savijanja natron kartona i napravili igračku Gigi Bloks – cigle za zidanje dečije kuće, pa sve do učenja u virtuelnoj laboratoriji sa pobednicima CBC POLAND 2014, koji su sa Professor Why programom za približavanje nauke deci, osvojili pobedu i titulu najkreativnijeg poslovnog plana na svetu.

Sudeći po pobednicima nacionalnih takmičenja 2015. ova godine neće biti ništa manje zanimljiva, čak naprotiv. Prošle nedelje, Centar za kulturnu i iskustvenu ekonomiju Danske je objavio svog pobednika koji će ih predstavljati na svetskom finalu i čini se da na tržištu igračaka nema mira. Prenosimo vam sjajnu priču startapa playDXTR koji će nam biti konkurencija na finalu CBC2015 u novembru.

playDXTR je dečija igračka. To su kocke – inteligentne kocke, koje roditeljima daju uvid u motoričke, didaktičke i druge funkcije kao podatke koji se beleže dok se dete igra.

Kako su nastale ove kocke, ispričao nam je Kenneth Madsen, jedan od osnivača DXTR Tactile, startapa iza ovog projekta.

SERBIA START UP: Kenet, reci nam, šta je u stvari playDXTR?

KENNETH MADSEN: playDXTR je zaista iskorak u svetu dečijih kocaka. Zamislite LEGO kocke koje znaju kako se kreću, kako su povezane sa drugim kockama, i što je najvažnije, zašto su povezane. Jednostavno rečeno, inteligentne kocke.

SERBIA START UP: Hajde da se vratimo na početak, kako je nastala ideja od koje se razvio playDXTR?

KENNETH MADSEN: Odgovor na ovo pitanje može potrajati, ali o tome bih zaista mogao dugo da pričam. Priča je krenula od četiri osnivača koji su nekoliko godina zajedno studirali Interaktivni dizajn na Univerzitetu Južne Danske. Ovaj inženjerski profil kombinuje osnove mehatronike i uvodi vas u dublje razumevanje interaktivnosti između čoveka i kompjutera, koristi iskustva korisnika i analizira potrebe u procesu dizajniranja i kreiranja rešenja i inovacija. Na trećem semestru smo radili projekat sa grupom pacijenata iz lokalnog centra za lečenje Parkinsonove bolesti. Radili smo za zajedno sa njihovim porodicama, neurolozima i negovateljima – skoro sa svima iz najbližeg okruženja pacijenata. Da bi istražili i suštinski razumeli probleme pacijenata, proveli smo puno vremena sa njima, posmatrali ih, intervjuisali, istraživali, beležili – čak smo pokušavali da radimo sa mišićnim stimulatorom koji simulira ukočenost i podrhtavanje u isto vreme. Dok smo istraživali različite vrste neinvanzivnih terapija, susreli smo se sa pojmom neuroplastičnosti i naprednim mogućnostima za primenu.

Tokom dalje saradnje i razgovora sa ekspertima iz industrije, konačno smo došli do koncepta digitalnog, personalizovanog trenažera (dexterity), koji se sastojao od delova koji prate pokrete i povezuju ih u vrlo specifičan sadržaj, stvarajući kontekst od podataka koji mogu dati vrlo važan uvid doktorima ili psihoterapeutima koji brinu o pacijentima. Od tada datira i ime projekta, uključuje ne samo praćenje već i treniranje, što je bilo veoma zanimljivo za sve – pacijente, stručnjake i nas same. Ova faza je zahtevala dalja istraživanja i srećom, dobili smo dozvolu da nastavimo rad, što nam je omogućilo da se još dublje posvetimo ovom problemu još tokom studiranja.

SERBIA START UP: To je puno rada već na samom početku, kako je kasnije izgledao put do prvog prototipa?

KENNETH MADSEN: Dizajn se od zajedničkog rada, fokusiranog na pacijenta, proširio na koncept personalizovanog Dexterity trenažera, skraćeno DXTR. Ispostavilo se da modularni, fizički sastav, koji omogućava detaljno praćenje svakog pokreta i aktivnosti, udružen sa obogaćenim sadržajem na ekranu, može imati daleko veću primenu nego samo na pacijente sa Parkinonovom bolesti, već i na pacijente sa demencijom, Alchajmerom, pacijente koji se oporavljaju od šloga, na ADHD, autistične pacijente i naravno, na decu.

SERBIA START UP: Kako ste dospeli u, ni malo jednostavan, svet dečijih igračaka, da li je to bilo slučajno ili ste imali neka ranija iskustva iz te oblasti?

KENNETH MADSEN: Tokom boravka na jednom startap programu, jedan od mentora nam je prišao i otvoreno nam je rekao – Vidite, kao startap u svetu medicinskih aparata, bićete mrtvi i pre nego što krenete. U to vreme moja ćerka je imala šest godina i znao sam da bi volela igračku kao što je ova. Od tada smo, kao tipični lin startap započeli razvoj proizvoda za decu. Cilj nam je bio da tu ideju, ili potvrdimo, ili da je odbacimo. Ispostavilo se da je istraživanje tržišta igračaka neverovatno interesantno i perspektivno, što nas je dodatno ohrabrilo.

SERBIA START UP: Izgleda da je šestogodišnja ćerka sasvim dovoljno iskustvo :), kako ste formirali tim, ko su ljudi u playDXTR?

KENNETH MADSEN: Nakon završetka ovog projekta i ispita, profesor nam je prijateljski savetovao da nastavimo sa radom jer postoje velike mogućnosti za dalji razvoj. Tako smo 2014. godine osnovali našu prvu, zajedničku kompaniju i fokusirali se na DXTR, po čemu je projekat i dobio ime, kao medicinski aparat koji koriste samo profesionalci i pacijenti. Tokom leta 2014. sa ovom idejom smo se prijavili na Evropsku akademiju za inovacije, gde su se stvari bitno pomerile unapred. EIA je tronedeljni program koji organizuje univerzitet u Talinu, Estonija. Tada smo prvi put zaposlili novog člana tima i pivotirali DXTR u igračku. Na globalnom takmičenju smo osvojili drugo mesto a kao nagradu smo dobili zaštitu patenta od ugledne institucije za zaštitu patenata iz Ujedinjenih država.

Tada smo osnovali našu drugu kompaniju, DXTR Tactile, preneli sva prava intelektualne svojine i to je firma koja sada iznosi PlayDXTR na tržište. Trenutno imamo deset zaposlenih, i potpuno smo fokusirani da završimo PlayDXTR i pokrenemo ga na Kickstarter-u.

SERBIA START UP: Ovo je sjajna priča za sve one koje golica mašta i vuče ih ka istraživanju, ali šta će se sada desiti sa DXTR-om – medicinskim aparatom?

KENNETH MADSEN: Srcem smo zauvek ostali povezani sa pacijentima sa kojima smo imali sreću da radimo na samom početku. I zato, sada slobodno mogu da kažem da je razvoj DXTR platforme za pacijenate i dalje naš dugoročni cilj na kojem radimo sa jednim globalnim partnerom, kojeg nažalost sada ne mogu da spomenem. Ali mogu slobodno da kažem da imaju pristup i uticaj da na najbolji način razviju našu tehnologiju za zdravstvene svrhe. Zbog svega toga smo jako uzbuđeni i jedva čekamo da objavimo o kojem partneru se radi.

SERBIA START UP: Potpuno je jasno da je playDXTR mnogo kompleksniji od “igračke”, šta je to što se ne vidi na prvi pogled?

KENNETH MADSEN: Zaista jeste. Osnovna DXTR platforma se može upotrebiti za rad u mnogim oblastima – svaka oblast koje bi se dotakli može unaprediti neka druga polja. Zamislite, na primer, ako utvrdimo postojan trend kako se kod dece razvija podvojena pažnja, i iskoristimo uvid u tu situaciju za prevenciju ili usporavanje poremećaja kod nekih pacijenata sa naurodegenerativnim bolestima – jednostavnim ponavljanjem istih radnji i stimulisanjem rada istih centara u mozgu. Taj potencijal nam je neverovatan motiv za rad.

SERBIA START UP: Dečije igračke su do sada nastajale prvo kao fizički proizvod koji je kasnije tehnološki unapređivan. To nije slučaj sa novim generacijama igračaka.

KENNETH MADSEN: Da, kocke su od samog početka dizajnirane kao interaktivne uz pomoć različitih aplikacija, ovaj proizvod je nastao u toj prirodnoj simbiozi. Naš rad je bio fokusiran na potrebe pacijenata a proizvod se praktično razvijao sam od sebe. Mi smo samo upravljali procesom. Od samog početka, aplikacija je bila sastavni deo proizvoda i iskustva korisnika.

SERBIA START UP: Ipak, sa playDXTR ste zakoračili u potpuno novi svet, kako ćete to sve povezati?

KENNETH MADSEN: Mislim da smo danas svi pomalo radoznali kada su u pitanju tehnologije i kako ih sve možemo koristiti. Naročito, kako da iskoristimo podatke u svakom aspektu života i kakav uvid nam ti podaci mogu dati. Veoma je teško to objasniti, na mnoga pitanja još niko nije odgovorio. Mi sigurno nismo jedini koji vidimo korist od kreiranja jedne kombinovane platforme kao što je ova. Želimo da kreiramo igralište za decu i vežbaonicu za pacijente, kao platformu za roditelje, učitelje ili doktore, ali sve ovo je povezano istom vrstom podataka koji potiču od iste vrste interakcije.

SERBIA START UP: PlayDXTR na jedan specifičan način povezuje ali i uključuje roditelje u dečiju igru, o čemu se radi?

KENNETH MADSEN: Aplikacija za roditelje kod playDXTR je kao na primer administracija na veb sajtu. Veb sajt prikazuje određeni sadržaj posetiocima, a u pozadini, administrator ima uvid u podešavanja i sve podatke. Na potpuno isti način, preko playDXTR aplikacije, roditelj može da oblikuje vrstu i učestalost podataka koje prima od dečijih pokreta dok se dete igra. S druge strane, aplikacija za decu je kao otvoreni svet u kojem se novi izazovi iznova pojavljuju. Deca treba da iskuse igru kao priču i istraživanje, ne kao predviđen program i teme koje treba da izvrše i nauče.

SERBIA START UP: Ukratko, šta je u stvari inovacija koju playDXTR donosi na tržište igračaka?

KENNETH MADSEN: Tržište igračaka je danas zaista preplavljeno brojnim startapima koje se bore na terenu sa Lego, Disney ili Mattel, tako što pokušavaju da proizvedu igračke koje imaju dublji smisao. Posebno u domenu realnih, virtuelnih i digitalnih igara možemo naći sjajne stvari. Naš jedinstveni pristup je da od igračke napravimo nešto više od “igračke”. Kao roditelj želim igračku koja je zabavna i bezbedna za dete, ali ako od te igračke mogu da dobijem još neke podatke, to je sjajno. Kada smo prvi put o ovoj mogućnosti razgovarali sa roditeljima, obično su reagovali pitanjem – Zar možete to da napravite? Nikad nismo razmišljali o igračkama na taj način. To je ono posebno kod naše inovacije. Odjednom, igračke koje ne nude ništa osim zabave, više nisu tako dobre kao igračke koje mogu dati i neke informacije.

SERBIA START UP: Koliko ste napredovali od prvog predstavljanja playDXTR do Denmark Creative Business Cup-a?

KENNETH MADSEN: Imali smo mnogo prezentacija. Po mom mišljenju, ključ uspeha je u dobroj prezentaciji. Učili smo sve, prezentovanje u 30 i 90 sekundi, stalno smo poboljšavali prezentacije, iznova i iznova. To nikada ne prestaje. Prezentovanju pristupamo vrlo profesionalno i na tome smo puno radili i trenirali. Baš puno. To bi trebalo svako da uradi. Kako kaže stara mantra iz filma Glen Gary Glenn Ross u sceni “A-B-C ALWAYS BE CLOSING”. To je cilj svake prezentacije – obezbediti mogućnost za sledeću prezentaciju, sve dok ne zaključite ugovor o finansiranju. I tada, sve kreće ispočetka, razlika je samo u ponudi koja je veća za nekoliko nula.

SERBIA START UP: Koliko su vam pomogla takmičenja, šta ste naučili na njima?

KENNETH MADSEN: Najviše smo naučili kako da predstavimo playDXTR. Jako nam je važno kako ljudi prihvataju i da li razumeju šta mi radimo. Nakon svakog nastupa imamo nova iskustva i tako popravljamo i doterujemo našu prezentaciju i poruke. Taj proces nikada ne treba da prestane.

SERBIA START UP: Da se vratimo u tvoje školske dane, da li si razmišljao da ćeš postati preduzetnik ili si imao onaj osećaj da si “nekako to oduvek znao”?

KENNETH MADSEN: Nisam imao predstavu o tome, čak ni pre deset godina. Dugo godina sam radio kao DJ, a radio sam i mnoge druge poslove, od vođenja noćnih klubova do prodaje telefona. Svi u timu imamo svoju prošlost – važno je šta ćemo uraditi sa znanjem koje smo stekli, ne šta smo radili u prošlosti.

SERBIA START UP: Da li u Danskoj postoji institucionalna podrška za razvoj preduzetnika?

KENNETH MADSEN: Naravno! Pored različitih oblika finansiranja za koje se može konkurisati i druge organizacije rade na stvaranju ekosistema i pomažu razvoj startapa. Na primer, učestovali smo u programu IDEA House of Entrepeneurship i za nas je to bila prekretnica, naučili smo drugačije da razmišljamo i kako da se fokusiramo na razvoj koji prati potrebe korisnika.

SERBIA START UP: Kako život izgleda sada kada u rukama imate nagradu za najboljeg preduzetnika Danske – Creative Business Cup Danmark 2015? 🙂 Kakva su vam očekivanja od svetskog finala ovog takmičenja u kojem učestvuju pobednici iz preko 60 zemalja, uopšte, koji su vam dalji planovi za razvoj, da li je to razvoj tima, proizvoda, marketinga ili nešto drugo?

KENNETH MADSEN: Osim pozitivnih utisaka koje dobijamo, kao i od vas, sve je uobičajeno. Nikada nismo planirali da pobedimo, i uvek smo se držali plana da ispunimo sve tekuće obaveze koje donosi dan, bez obzira na sve. Tako, ako se dogodi pobeda kao što je CBC, to je sjajan osećaj i dobra energija, ali generalno, poslovni planovi se apsolutno ne mogu bazirati na rezultatima takmičenja. Ako se tako planira, to je kao da se kladite na jednu trku, a to je loša pozicija za posao. Zavisićete od srećnih okolnosti a ta vrsta nesigurnosti takođe nije dobra za posao. Uvek planirajte unapred i izvršavajte obaveze i tek na to možete dodati sreću od uspeha od takmičenja. Nema prečica do uspeha. Ko misli da ima, verovatno će se brzo naći u gruboj realnosti.

SERBIA START UP: Uskoro ćemo i mi u Srbiji proglasiti našeg pobednika koji će se s vama takmičiti na svetskom finalu u Kopenhagenu. Da li ti se dopada ovaj koncept takmičenja, okupljanje kreativne energije iz celog sveta na jednom mestu tokom finala CBC?

KENNETH MADSEN: Povezivanje je nešto najbolje što se može poneti sa globalnih događaja kao što je ovaj. Povezivanje, kreativna energija i okupljanje stotine kreativnih ljudi može doneti sjane rezultate i nove slučajne susrete i ideje. Novčane nagrade i ko će pobediti su na drugom mestu i nisu toliko važni. Bar ja tako mislim.

SERBIA START UP: Madsen, želimo vam puno uspeha u daljem takmičenju i hvala ti na ovom razgovoru.

KENNETH MADSEN: Hvala i vama i jedva čekam da se vidimo.

Razgovor vodila: Tatjana Kalezić

Fotografije: playDXTR


Agro Biznis

Serbia Start Up – Agro biznis (Future Agro Challenge Serbia) je takmičenje za početnike i preduzetnike iz oblasti poljoprivrede. Procenjuje se da će do 2050. godine na planeti živeti 9 biliona ljudi. Takmičenje podržava nova rešenja u domenu ishrane kao najvećeg izazova današnjice, kroz povećanje proizvodnje hrane uz istovremeno smanjenje štetnih efekata na prirodno okruženje.

Cilj takmičenja je:

Pobednik Serbia Start Up-a u kategoriji agro biznisa kvalifikuje se za učešće na svetskom finalu takmičenja Future Agro Challenge.

TAKMIČARSKE PODKATEGORIJE

U okviru takmičenja, podstiču se rešenja visokih etičkih normi i neagresivnih metoda u odnosu na prirodu i živa bića.

Za više informacija:

Aleksandra Karan, koordinatorka Serbia Start Up – Agro biznis: Email Sandra


Specijalne nagrade i izazovi 2015

NACIONALNE SPECIJALNE NAGRADE 2015

NLP INSTITUT dodeljuje nagradu u vrednosti od 1500 EUR

NLP PRACTITIONER – 18-dnevna edukacija – 1 specijalna nagrada

NLP STARTER – dvodnevna edukacija – 3 specijalne nagrade

Garancijski fond AP Vojvodine dodeljuje nagradu ženi preduzetnici sa teritorije Vojvodine.

Izrada profesionalnog biznis plana i mentorig za razvoj poslovanja.

MEĐUNARODNE SPECIJALNE NAGRADE 2015

Creative Business Cup 2015

Specijalna nagrade u oblasti ishrane – The Arla Food Innovation Challenge – 10000 EUR

Novi ukusi, lokalne tradicije, inovacije, hrana za poneti, zdravi obroci

Creative Business Cup 2015

Specijalna nagrada u oblasti inovacija učenja kroz igru – Cultiva Play&Learn Innovation Challenge – 10000 EUR

Ideja norveškog grada Kristiansanda je da postane dečija prestonica u kojoj će se podsticati mašta i kreativnost kod dece. Ako imate ideju, inovativni model zabave ili učenja kroz igru, dečijih kuća i igara, onda je ovo poziv za vas.


Najbolji na svetu - Mateusz Marmolowski i Marek Trojanowicz 

Takmičenje kreativnih industrija Creative Business Cup je jedinstveno takmičenje koje promoviše preduzetništvo u kulturnim i kreativnim industrijama.

Preduzetništvo u kulturnim i kreativnim industrijama je način da ljudi sa posebnim talentima izgrade dodatne, preduzetničke veštine, koje će im omogućiti da se bave kreativnim poslom koji se zasniva na njihovim talentima. Na ovaj način “kreativci” mogu razviti uspešan posao i karijeru koja je izraz njihove kreativnosti i originalnog stvaralaštva.

Ovih dana smo dosta pisali o ovom takmičenju koje se kod nas organizuje kao Creative Business Cup Serbia a u okviru Serbia Start Up za izbor najboljih kreativnih ideja u Srbiji. Pisali smo o kreativnim preduzetnicima koji su svoje veštine kao preduzetnici izgradili kroz nacionalni i svetski nivo takmičenja i na osnovu toga osvarili sjajne poslovne rezultate za koje nisu ni pretpostavili da je moguće da se ostvare. Tako smo čuli iskustva pobednika iz Turske, Sertača Tašdelena, i kako se razvijala njegova ideja Binnaz Abla. Spominjali smo i inovaciju u svetu igračaka Gigi Bloks, pobedničku ideju iz Latvije.

Sada je vreme da predstavimo pobednike svetskog finala kreativnih industrija Creative Business Cup 2014. Dva prijatelja iz Poljske, Marek Trojanovwicz i Mateusz Marmolowski, osvojili su prvo mesto na ovom prestižnom takmičenju sa svojom igrom “Professor Why™“.

Professor Why™ je interaktivna kompjuterska igrica za učenje nauke. Ova edukativna igra pomaže deci i tinejdžerima da razumeju komplikovani svet hemije i pruža im mogućnost da izvedu sopstvene hemijske eksperimente na potpuno bezbedan način – u virtuelnoj laboratoriji, uz pomoć tehnologije augmentovane realnosti.

Ovaj proizvod ima nekoliko jedinstvenih rešenja. Korisnici mogu da „dodirnu“ nauku. Augmentovana realnost omogućuje kombinovanje slika kamere sa kompjuterski generisanim slikama. Tu su elementi bezbednosti koji su veoma važni za korisnike – mogu eksperimentisati bez nadzora roditelja a bez opasnosti od eventualnih povreda. Konačno, ne postoji bolji način da se bavite naukom. Naučna pitanja najbolje se rešavaju putem eksperimenata.

SERBIA START UP: Kada ste se otisnuli u preduzetništvo, opišite nam kako je sve počelo?

MATEUSZ MARMOLOWSKI: Sve je počelo tako što su dva prijatelja odlučila da pokrenu sopstveni biznis zasnovan na proširenoj realnosti i interaktivnim igricama. Nedavno smo ovaj koncept aktivne zabave ponudili u nekoliko organizacija, napravili smo aplikacije za ovu igru i dalje radimo na tome. Međutim, nakon mnogo razmišljanja i razgovora došli smo do zaključka da deca provode puno vremena igrajući igrice koje su pune nasilja i brutalnosti, dok je broj igrica koje imaju edukativni karakter sveden na minimum. Sa druge strane, škole se fokusiraju na teoriju, više nego praksu. Vođeni ovim činjenicama shvatili smo da je deci potreban praktičan, prijateljski pristup usmeren na obrazovanje koje mogu steći uz učenje teorije. Stoga smo odlučili da kreiramo nešto što će prevazići sve ove probleme i ponuditi nešto drugačije. Tako je nastao Professor Why™ 🙂 Prvi trenutak lansiranja je bio ključan, i ispunjen pozitivnim reakcijama kako dece tako i roditelja.

SERBIA START UP: Šta se dešavalo između perioda nastanka ideje i prvih koraka?

MATEUSZ MARMOLOWSKI: Bio je to jako intenzivan period – ispunjen raznim pregovorima i dogovorima. Bilo je to vreme kada smo tražili investitore. Danas nije lako započeti svoj biznis bez značajne finansijske podrške. Mi to vidimo na način da možete biti uspešni u kreiranju proizvoda, ali ukoliko nemate dovoljno finansijskih sredstava, može se desiti da svet ne dobije priliku da čuje o tome.

SERBIA START UP: Kakvi su vam utisci sa CBC takmicenja i svetskog finala u Danskoj?

MATEUSZ MARMOLOWSKI: Veoma pozitivan! Mnogo prijateljski nastojenih i društvenih ljudi, odlična organizacija događaja, jake emocije – posebno neposredno pred proglašenje finalnih rezultata. Pobeda na takmičenju Creative Business Cup za nas je bila od velikog značaja. Ceo svet je čuo za naš startap a žiri je sastavljen od profesionalaca koji, pored kreativnosti, ocenjuju naše ideje na osnovu njihovih procena koliko su realne šanse za uspeh.

SERBIA START UP: Omiljeni trenutak sa takmičenja koji je ostavio pozitivan utisak na vas?

MATEUSZ MARMOLOWSKI: Teško je izvojiti neki poseban momenat, bilo ih je mnogo! Svi takmičari su imali odlične poslovne ideje, neki od njih su već ostvarili značajne koristi i uspeh do toga što su učestvovali na takmičenju. Sve u svemu, sjajno iskustvo.

SERBIA START UP: Da li ste konkurisali na još neka druga takmičenja, sa svojom idejom?

MATEUSZ MARMOLOWSKI: Professor Why su mnogi ocenjivali, i dalje izaziva veliko interesovanje. Odlično se pozicionirao na „European Grand Final TELL US AWARDS“ u junu 2015. i osvojio je prvu nagradu na evopskoj startap konferenciji „InfoShare 2014“.

SERBIA START UP: Kada biste mogli jednom rečju da opišete ovo kreativno putovanje, koja bi to reč bila i zašto?

MATEUSZ MARMOLOWSKI: Nagrađivanje – zbog toga što kada radite nešto potpuno novo, inovativno i kreativno, niste sigurni da li ćete uspeti i kakve će biti reakcije publike. Na kraju, kada vidite da ste uspeli, i da su reakcije pozitivne, osećate se nagrađeno zato što su se naporan rad i preuzimanje rizika isplatili.

SERBIA START UP: Šta se promenilo od takmičarskih dana do sada?

MATEUSZ MARMOLOWSKI: Zahvaljujući Creative Business Cup takmičenju, naš proizvod Professor Why™ je poznat i prepoznat u čitavoj Evropi. Osvajanje takve nagrade svakako pomaže prilikom razgovora sa velikim institucijama, izdavačima, distributerima i ima pozitivan uticaj na percepciju proizvoda od strane kupaca. Trenutno, naša igra je lansirana u velike trgovinske lance, poput široko poznatih u Evropi “Saturn and Media Markt” i na mnogim internet platformama. Uskoro će Professor Why biti dostupan i na najvećoj svetskoj gaming platformi: “Steam by Valve“.

SERBIA START UP: Da li uspevate da se ostvarite na drugim tržištima sa svojim proizvodom, i kakvi su utisci?

MATEUSZ MARMOLOWSKI: STRAST – kao mladi preduzetnici, morate da uživate u tome što radite. Vaša strast će vas voditi ka tome da svoju ideju pretvorite u realnost. To zahteva veliko žrtvovanje drugih stvari, i veliku posvećenost, naporan rad od jutra do mraka kako biste svoju ideju napravili što boljom, i kako biste došli do načina da svet to sazna i čuje, što je nekad čak i teže. KRITIČKO RAZMIŠLJANJE – uvek treba analizirati sve ideje, i napisati “za” i “protiv” za svaku. Ne treba se ponašati impulsivno, stvari nisu crno-bele u većini slučajeva. OTVOREN UM – budite spremni da prihvatite tuđe mišljenja i kritike i razmislite o njima. Budite spremni da predvidite promene, idete napred, imate viziju, da slabosti pretvorite u snage.

SERBIA START UP: Knjiga koja je na vas ostavila najjči utisak, i koju biste preporučili mladima?

MATEUSZ MARMOLOWSKI: “A Briefer History of Time” S. Hawking, L. Mlodinow – pupularna knjiga o nauci, sa temama kao što su veliki prasak, kvantna mehanika i teorija struna koje su predstavljene na pristupačniji način nego na bilo kom drugom mestu. Ona pomaže u promeni načina razmišljanja i sagledavanja stvari iz druge perspektive.

SERBIA START UP: Gde svoju startap ideju vidite za 5 godina?

MATEUSZ MARMOLOWSKI: Professor Why™ će pružiti set obrazovnih igrica za celokupan STEM (science, technology, engineering and mathematics) obrazovni sistem. Takođe verujemo da će za 5 godina Professor Why biti prisutan i prepoznat u mnogim zemljema širom sveta, kako bismo mogli da učimo na pristupačniji i praktičniji način u poređenju sa učenjem u školama u današanje vreme. Takođe planiramo da uđemo na tržište konzola (Xbox and PlayStation) sa setom avantura/logičkih igara – u narednih par meseci ćemo objaviti nove detalje.

SERBIA START UP: Koji su Vam dalji planovi?

MATEUSZ MARMOLOWSKI: Naši planovi za budućnost su u vezi sa kreiranjem drugog dela igre Professor Why™, a to je fizika. Dosadašnja avantura nas je naučila mnogim stvarima, tako da je fizika nova oblast na kojoj radimo, logičan nastavak i sledeći korak, i to sa boljim zvukom, više zabave i boljim vizuelnim doživljajima. Novi deo FIZIKA će biti lansiran na tržište do kraja ove, 2015. godine.

SERBIA START UP: Koji savet biste dali mladima kada je u pitanju pokretanje sopstvene biznis ideje?

MATEUSZ MARMOLOWSKI: Nikada ne odustajte! Gurajte napred, naporno radite, i ne poredite se sa drugima. Na tom putu kojim ste krenuli biće mnogo prepreka, mnogo izazova, ali ne postoji ništa što ne može biti ostvareno. Pripremite detaljno istraživanje tržišta, postavite cilj, pronađite kvalitetne ljude, sarađujte i slušajte jedni druge. Uvek budite odlučni i otvoreni 🙂

SERBIA START UP: Omiljeni citat 🙂

MATEUSZ MARMOLOWSKI: “Look up at the stars and not down at your feet. Try to make sense of what you see, and wonder about what makes the universe exist. Be curious.” Stephen Hawking.

SERBIA START UP: Hvala na razgovoru, živela nauka i srećno sa hemijom, fizikom i svim drugim izdanjima Professor Why™-a.

Razgovor vodila: Nina Maksimović

Fotografije: Professor Why


SERBIA START UP 2015

Serbia Start Up je nacionalno takmičenje kreativnih preduzetnika i deo je mreže međunarodnih takmičenja. Pobednici takmičenja i najbolji preduzetnici Srbije kvalifikuju se za međunardno finale takmičenja.

Cilj ovog programa je da objedini inicijative koje podržavaju preduzetništvo u Srbiji, istakne podjednak značaj svih industirja, njihovo međusobno povezivanje i saradnju više disciplina za razvoj proizvoda, usluga ili socijalnog preduzetništva.

KATEGORIJE TAKMIČENJA

Serbia Start Up organizuje nacionalno takmičenje i izbor najboljih preduzetnika Srbije koji nastavljaju takmičenje na svetskim finalima u tri osnovne kategorije:

Posebna pažnja 2015. godine usmerena je na ideje koje se bave rešavanjem ključnih problema današnjice kao što su ekologija, održivost, hrana, učenje kroz igru i zdravlje.

KO MOŽE DA SE TAKMIČI

Na takmičenje mogu da se prijave fizička lica (minimum dva člana), timovi, preduzetnici iz oblasti privrednog ili društvenog delovanja i druge firme koje imaju ili razvijaju nove proizvode, tehnologije, usluge ili procese.

Startapi koji žele da učestvuju na globalnom finalu treba najkasnije do 15. septembra da podnesu prijavu za registraciju pravnog lica sa sedištem u Srbiji.

Pravna lica sa osnivačkim kapitalom preko 500.000 dolara ne mogu učestvovati u takmičenju.

NAČIN PRIJAVLJIVANJA

Da biste se prijavili na Serbia Start Up potrebno je da popunite online prijavu.

ROK ZA SLANJE PRIJAVE JE 05. JUL 2015.

Konkurs za slanje prijava na Serbia Start Up 2015 je otvoren do 05. jula 2015.

Organizator zadržava pravo upotrebe i objavljivanja svih poslatih materijala osim poslovnog koncepta.

SPISAK POLUFINALISTA

Spisak polufinalista biće objavljen 10. jula 2015.

BOOT CAMP NOVI SAD, 23. JUL 2015.

Polufinalisti Serbia Start Up-a biće pozvani u Boot Camp – program profesionalnog mentorstva i pripremu za finale.

Boot Camp će se održati 23. jula 2015. i sastoji od seta radionica u kojim će polufinalisti razrađivati svoj poslovni koncept uz pomoć mentora.

Nakon radionica takmičari će prezentovati svoje planove u trajanju od 5 minuta i odgovarati na pitanja žirija u trajanju od 5 minuta.

Nakon prezentacija biće proglašeni finalisti Serbia Start Up 2015.

PRATEĆI MATERIJALI

Učesnici Bootkampa treba da dostave:

Način slanja pratećih materijala biće naknadno objavljen.

FINALE 24. JUL 2015.

Serbia Start Up finale će se održati 24. jula 2015.

Finalisti će prezentovati svoje planove u trajanju od 3 minuta i odgovarati na pitanja žirija u trajanju od 3 minuta.

ZAŠTITA INTELEKTUALNE SVOJINE

Slanjem prijave i koncepta poslovnog plana podnosilac prijave za takmičenje Serbia Start Up 2015 je saglasan da su dostavljeni podaci tačni i da je vlasnik prava intelektualne svojine i da su pitanja vlasništva definisana između članova tima. Podnosilac prijave je saglasan da snosi punu krivičnu i materijlnu odgovornost u slučaju da se dostavljenim informacijama ili prezentovanjem poslovnog plana krše prava intelektualne svojine trećih lica. Podnosilac prijave je saglasan da snosi odgovornost da su svi članovi tima upoznati i saglasni da u njihovo ime dostavi i prezentuje poslovne podatke.

TAJNOST I UPOTREBA PODATAKA

Prilikom popunjavanja prijave i slanja dodatnih informacija, učesnici treba da dostave samo javno dostupne informacije. Učesnici su saglasni da organizator dostavljene informacije, imena, fotografije, logotipe i sl. objavi u promotivne svrhe i svrhe arhiviranja podataka.

MEDIJI

Učesnici takmičenja mogu koristiti materijale i prilike da se promovišu u medijima uz obavezu da navedu organizatora takmičenja i naziv takmičenja Serbia Start Up. Timovi mogu biti pozvani da daju intervjue za televizijske ili druge medije.

ŽIRI

Svaki član žirija ocenjuje prijavljene poslovne koncepte na osnovu kriterijuma za ocenjivanje, u skladu sa stručnim znanjem, ugledom i autoritetom.

KRITERIJUMI ZA OCENJIVANJE

Pobednici Serbia Start Up biće koncepti koji pokažu:

NAGRADE

Pobednici Serbia Start Up-a i najbolji preduzetnici stiču pravo da učestvuju na međunarodnim takmičenjima po kategorijama:

U svakoj kategoriji bira se pobednik Serbia Start Up-a, dobitnici drugih, trećih i specijalnih nagrada.

SVETSKO FINALE

Svi prateći materijali, prijava i poslovni koncept za svetsko finale moraju biti na engleskom jeziku. Pobednici Serbia Start Up-a u pojedinačnim kategorijama će predstavljati Srbiju na svetskim finalima u Atini, Kopenhagenu i Parizu.

AGRO BIZNIS

Pobednik Serbia Start Up-a u kategoriji agro biznisa kvalifikuje se za učešće na svetskom finalu takmičenja Future Agro Challenge u Atini, 02-04. oktobra 2015. i nagradni fond od $100.000.

U okviru agro biznis kategorije, podstiču se rešenja visokih etičkih normi i neagresivnih metoda u odnosu na prirodu i živa bića.

CILJEVI

Ovo takmičenje je prilika za povezivanje pojedinaca, vizionara, razmenu znanja i podršku rešenjima koja ne moraju biti komplikovana. Ne postoji jedinstveno rešenje za ishranu u složenom problemu i porastu populacije. Procenjuje se da će do 2050. godine na planeti živeti 9 biliona ljudi.

Najveći izazov današnjice je kako povećati proizvodnju hrane uz istovremeno smanjenje štetnih efekata za prirodno okruženje.

Cilj takmičenja je stvaranje zdravije populacije i povećanje proizvodnje, promovisanje preduzetništva i kreativnosti u agro biznisu, otvaranje dijaloga, povezivanje, edukacija, stvaranje novih usluga i proizvoda.

AGRO BIZNIS PODKATEGORIJE

KREATIVNE INDUSTRIJE

Pobednik Serbia Start Up-a u kategoriji kreativnih industrija kvalifikuje se za učešće na svetskom finalu takmičenja Creative Business Cup u Kopenhagenu 17-19. novembra 2015. i nagradni fond od $50.000.

U okviru kategorije kreativnih industrija, podstiču se rešenja koja u osnovi poslovnog plana ističu kreativnost ili imaju visok doprinos na razvoj drugih industrija.

CILJEVI

Osnovni cilj ovog takmičenja je podrška osobama sa kreativnim kompetencijama i edukacijom iz kreativnih industrija da izgrade preduzetničku karijeru i steknu veštine da započnu posao koji se zasniva na njihovoj kreativnosti.

Osnova kreativnog posla treba da se zasniva na kreativnim veštinama, estetici, dizajnu, osećanjimap, interakciji, umetnosti, vizuelnim efektima, muzikalnosti i sl.

KREATIVNE INDUSTRIJE PODKATEGORIJE

NAUKA

Pobednik Serbia Start Up-a u kategoriji nauke kvalifikuje se za učešće na svetskom finalu takmičenja Hello Tomorrow u Parizu 2016. i nagradni fond od €300.000.

U okviru kategorije nauke, podstiču se rešenja koja rešavaju pitanja, probleme, ili su od vitalnog značaja za život ljudi, pozitivno menjaju uslove života ljudi i sl.

CILJEVI

Osnovni cilj ovog takmičenja je da pruži podršku osobama koje se bave naukom da svoja dostignuća i otkrića primene u praksi na način koji će imati pozitivne efekte na život ljudi.

Naučna otkrića često ostaju u laboratorijama i u okvirima jedne discipline. Praksa razvijenih zemalja je da podstiču formiranje timova sa različitim znanjima koji će zajedno raditi na rešavanju i istraživanju nekog problema. Ovakav pristup i fokusiranost na pronalaženje rešenja dovode do značajnih rezultata i mogućnosti za primenu u praksi.

Takođe, mladi naučnici su posvećeni izučavanju i istraživanju i nemaju interesovanja da razvijaju preduzentičke veštine. Ovo takmičenje treba da podstakne udruživanje i saradnju mladih naučnika koji imaju različite sklonosti i veštine, preduzetničke, istraživačke, dizajnerske, tehnološke i sl.

NAUKA PODKATEGORIJE

Preuzmite Vodič za takmičenje u .pdf formatu


Rok za slanje prijava je produžen do 11. jula 2015.

Odlukom Organizacionog odbora Serbia Start Up 2015 rok za slanje prijava na takmičenje Serbia Start Up 2015 se produžava do 11. jula 2015. godine.

Shodno ovoj izmeni, datum proglašenja liste polufinalista koji će učestvovati na Bootcamp-u biće 15. juli.

Svi ostali datumi objavljeni u vodiču i kalendaru ostaju nepromenjeni.

Takmičari koji su već poslali prijave, u slučaju da žele nešto da dopune ili izmene, mogu to učiniti slanjem prijave uz napomenu “Dopunjena prijava” i to sa iste email adrese sa koje su poslali prvu prijavu. Ovim želimo da omogućimo da svi takmičari imaju podjednake uslove za pripremu prijave.

Svim takmičarima želimo puno sreće i nove pozivamo da se pridruže.

Za sve dodatne informacije možete se slobodno obratiti preko kontakt email forme: INFO

Serbia Start Up tim


Nema tajni u finansiranju, samo papir i olovka - Aldin Ćelović 

Bez obzira na to da li se radi o pokretanju posla, razvoju proizvoda ili projekta, planiranje i finansiranje su najvažniji segmenati za realizaciju.

Nedovoljno planiranje i neprecizno upravljanje finansijskim tokovima dovode do gubitaka i pre nego što smo u stanju da ih sagledamo.

Koji su to načini i tipovi finansiranja? Kako identifikovati najoptimalniji način finansiranja? Na koje podrške možemo računati? Veštine budžetiranja i finansijskog planiranja unapredićete na Bootcamp radionici o poslovnom planiranju i finansiranju.

Prijavite se na takmičenje i vidimo se na Bootcamp-u.

Aldin Ćelović

Aldin je završio elektrotehnički fakultet i master studij u Ljubljani. MBA-specijalizaciju je završio u Cotrugli Business School, s sjedištem u Luxemburgu. Ima više od 15 godina senior expert i specijalist iskustava u energetici, IKT, biznisu i finansijama. Bio je trener u američkim telekomunikacijskim kompanijama AirABA BiH i ABATel Srbija. Profesor je na Američkom univerzitetu u Sarajevu/BiH. Rukovodilac SA Group za područje Zapadnog Balkana već pet godina. Ima senior expert i specialist iskustva i za EBDR i projekte Svjetske banke/IFC.


Aleksandra Karan - ishrana čovečanstva je najveći izazov agro-privrede budućnosti 

Prva asocijacija na poljoprovredu je, prirodno, proizvodnja hrane.

Pored toga što je primarna potreba organizma za održanje života, hranu danas posmatramo i kao element životnog stila, umetnost, zabavu.

Hrana ima značajnu sociološku dimenziju u svim delovima sveta, predstavlja deo identiteta, kulture i etnosa brojnih naroda. Hrana i problemi u vezi sa hranom, ekonomski i etički, predmet su brojnih debata na svim nivoima društva.

Međutim, poljoprivreda nije samo proizvodnja hrane. Ogromne površine poljoprivrednog zemljišta na Planeti nalaze se u službi proizvodnje vlakana za potrebe hiperproduktivnih i hiperpotrošačkih industrija kao što su tekstilna, industrija biogoriva, industrija alkohola, kozmetička, farmaceutska industrija i dr.

Izvesno je da, i kad sklonite tanjire sa stola, u svakom satu svoga života, koristite proizvod koji u svojoj osnovi potiče iz primarne poljoprivredne proizvodnje.

Moderna poljoprivreda sinergijski, uz primenu naučnih dostignuća, nastoji da zadovolji rastuće potrebe čovečanstva, uz jedan od najvećih zadataka sa kojima se danas nauka u oblasti agrara i agrobiznis suočavaju – očuvanje i održivost prirodnih resursa, šuma, voda, biodiverziteta, zemljišta i vazduha. Rešenja koja vode željenim ciljevima zavise u velikoj meri od naučnog progresa, ekonomske pravednosti i potrošačke svesti.

Agrobiznis ideja koja može da doprinese unapređenju poljoprivredne proizvodnje i potrošačkog iskustva ne mora biti isključivo u vezi sa primarnom poljoprivrednom proizvodnjom.

Serbia Start Up – Agro biznis kup je mesto gde ćemo zajedno raširiti krila vašoj zamisli.

Širok spektar roba i usluga je primenjiv u razvoju i unapređenju agrobiznisa, od izrade softvera, marketinškog koncepta, brendiranja, logističkih modela, menadžerskih usluga pri povezivanju subjekata i zainteresovanih strana, naučno-istraživačkih projekata u oblasti kvaliteta i bezbednosti hrane, istraživanja i osvajanja novih tržišta, iznalaženja novih tehničkih i tehnoloških rešenja u preradi, dizajniranju i izradi ambalaže i sl.

Dobrodošli!

Za više informacija:

Aleksandra Karan, koordinator kategorije Agro biznis: Mail

Koordinator Serbia Organica


Gigi Bloks - inovacija na tržištu igračaka

GIGI BLOKS je startap iz Latvije koji je na tržište doneo novu igračku. To je još jedan od onih proizvoda koji nam deluju kao da su oduvek tu oko nas, a ipak, potpuno su drugačiji od svega što smo do sada videli.

Ideja iza ovu igračku, koja se sastoji od ogromnih kocki, je da omogući deci da izgrade svoju kuću u prirodnoj veličini.

Kocke su od eko-natron kartona, te su lagane i bezbedne, ne prave buku i lako se povezuju. Gigi Bloks paket ne sadrži posebna uputstva ni predloge boja da bi što manje uticao na dečiju kreativnost i razvijao inspiraciju kod dece da grade objekte i predmete iz svoje mašte.

Iako ova igračka deluje krajnje jednostavno, sama Gigi kocka je sklopivo-rasklopiva na potpuno inovativan način i na jedinstven način omogućuje povezivanje kocaka.

Kao i Sertača Tašdelena osnivača startapa Binnaz Abla iz Turske, i Ilonu i Edgara Viluma, osnivače Gigi Bloks, smo sreli na svetskom finalu takmičenja kreativnih industrija Creative Business Cup 2014 u Kopenhagenu. To je jedan od najvećih događaja koji promoviše osnaživanje preduzetnika iz kreativnih industrija na globalnom nivou, preko mreže nacionalnih takmičenja koja se održavaju u 60 zemalja sveta. Pobednici i najbolji startapi zemalja iz celog sveta se susreću u Danskoj na svetskom finalu takmičenja.

Creative Business Cup Srbija se od ove godine organizuje u okviru Serbia Start Up a pobednika iz Srbije vodimo na svetsko finale da se bori za vredne nagrade, ali i da stekne neprocenjivo iskustvo kroz povezivanje sa drugim takmičarima, nove kontakte i sagledavanje sopstvenih znanja i mogućnosti za dalji lični i profesionalni razvoj.

Kako su Ilona Viluma i Edgar Vilums od svojih snova, poštujući vrednosti i lepote prirode i života, izgradili porodični biznis, ispričaće nam u intervjuju koji sledi.

SERBIA START UP: Kada je sve počelo, kako ste shvatili da je preduzetništvo vaš put, odnosno, kako je izgledao put od nastanka ideje do prvih preduzetničkih koraka?

ILONA I EDGAR: Put do realizacije naše ideje, da stvorimo velike dečije kocke za gradnju, trajao je osam godina, a pre godinu dana smo osnovali svoju kompaniju. Trebalo nam je par godina da skupimo hrabrost i veru da započnemo naš biznis i učinimo ga uspešnim. Pre toga prošli smo dug period razmišljanja i neizvesnosti šta će nam to budućnost doneti. Veliki broj sati smo proveli na razradi ideje, smišljanju imena firme i konkretizaciji ideja i daljih koraka. Sledeća faza je bila faza planiranja troškova i pravljenje bužeta, koji nije bio impresivan, ali je bio heophodan da bismo napravili konačan dizajn našeg proizvoda. Pored dodatne pomoći koju smo imali, trebalo nam je godinu dana da razvijemo proizvod da bude spreman za lansiranje. Angažovanje saradnika različitih znanja od naših, pažljivo posmatranja kupaca i analiza njihovog feedback-a, pomogle su našoj kompaniji da ostvari stabilnost i obezbedi najbolju moguću uslugu za naše primarne potrošače – decu. Verujemo da se ključ našeg nedavno ostvarenog uspeha zapravo nalazi u prilagođavanju i stalnom usavršavanju, uz upornost koja je neminovna i primarna osobina potrebna za postizanje cilja.

SERBIA START UP: Na svetskom finalu Creative Business Cup 2014 osvojili ste drugu nagradu. Kakve utiske se poneli sa CBC takmičenja, i svetskog finala u Danskoj?

ILONA I EDGAR: Utisci su neverovatni! Bili smo zaista impresionirani kvalitetom događaja, i svakim aspektom koji se u okviru njega desio. Atmosfera u dvorani je odisala inspirativnošću, profesionalizmom i sigurnošću. Sudije, investitori i drugi učesnici iz poslovnog sveta zaista su vodili računa o svemu. Zahvalni smo na prilici koja nam je pružena, a to je da budemo u međunarodnom poslovnom okruženju, osećaj je sjajan.

SERBIA START UP: Koji trenutak sa takmičenja biste izdvojili kao poseban, koji je ostavio pozitivan utisak na vas?

ILONA I EDGAR: Teško je izvdojiti određeni trenutak, jer su sva 3 dana takmičenja bila vrlo inspirativna i sve je to bilo veoma novo i sjajno za nas. Nama lično, omiljeni momenat je bio taj kada smo proglašeni da ulazimo u prvih 5 finalista takmičenja. Osećaj je bio neopisiv!

SERBIA START UP: Da li ste s idejom Gigi Bloks konkurisali na još neka takmičenja?

ILONA I EDGAR: Naša kompanija je učestvovala na nekoliko lokalnih startap inicijativa i mentorskih programa u Latviji. Učešće u „Green Technology Incubator“ i „Nordea Bank Business School“ su neke od inicijativa u okviru kojih je naša kompanija učestvovala. Takođe smo ostvarili plasman u prva 3 mesta, na lokalnom „Design Award“ takmičenju. Trudimo se da iskoristimo svaku novu priliku i mogućnost da učestvujemo na nečemu što može da doprinese daljem razvoju.

SERBIA START UP: Kada biste mogli jednom rečju da opišete ovo kreativno putovanje, koja bi to reč bila i zasto?

ILONA I EDGAR: Rast. Dok koračate putevima preduzetništva, shvatite da je svaki dan ispunjen nekim novim saznanjem, i prosto je neverovatno kada pogledate unazad i shvatite koliko ste napredovali u poslednjih 6 meseci. Perspektive su potpuno drugačije, i vremenom sve više napredujete. Iskustvo (i razmena internacionalnih iskustava) je nezamenjiv učitelj, iz njega se najbolje uči.

SERBIA START UP: Šta se promenilo od takmicarskih dana do sada?

ILONA I EDGAR: Od takmičarskih dana sklopili smo par distributivnih partnerstava širom sveta, od Evrope i Amerike preko Rusije i Filipina. Više od četvrt miliona blokova je do sada prodato. Naše poslovanje raste, kao i obim našeg posla, i zbog toga smo veoma srećni!

SERBIA START UP: Da li ste uspeli da izađete na druga trzišta i kakvi su vam utisci?

ILONA I EDGAR: Trenutno radimo i započinjemo saradnju sa partnerima iz 16 zemalja sveta. Ovakva vrsta poslovne ideje i posla vas potpuno pomera iz zone komfora u kojoj se svako od nas u nekom trenutku nađe, sa druge strane upravo zbog toga je i uzbudljivo i inspirišuće baviti se ovim poslom. Izazov je i u raličitostima koje svaki narod ima, svaka zemlja ima različit mentalitet i zakone. Do sada smo lepo funkcionisali što se tiče prilagođavanja različitim tržištima (kada je u pitanju izvoz) i kulturama poslovanja.

SERBIA START UP: Koje su po vama 3 osobine koje svaki mladi preduzetnik treba da poseduje?

ILONA I EDGAR: Postoji mnogo različitih preduzetničkih osobina koje osoba koja time planira da se bavi treba da poseduje. Po našem mišljenju je bitno da svaki preduzetnik bude svestan i radi na svojim snagama, sa jedne strane, dok je sa druge strane bitno da okupi tim ljudi sastavljen od pojedinaca koji imaju osobine u kojima je sam preduzetnik slabiji i na kojima treba da radi. Ipak, najbitnije je da postoji volja i želja, kao i da osoba bude komunikativna, s obzirom da je mreža kontakata od ključnog značaja. Treća stavka je, jednostavno – ambicija. Ona je tu da vas pokrene kada posustanete i umorite se, kao i da ostanete motivisani do kraja.

SERBIA START UP: Knjiga koja je na vas ostavila najjači utisak i koju biste preporučili mladima?

ILONA I EDGAR: „7 navika uspešnih ljudi“ – Stephen Covey je svakako knjiga koju bismo preporučili, jer sadrži mnogo primera koji su primenjivi u praksi. Sa druge strane, sve zavisi od osobe, njenih interesovanja, i ono što je sigurno jeste da nijedna knjiga ne može nadmašiti iskustvo iz kog se uvek ponese nešto novo što do tada niste znali.

SERBIA START UP: Gde vidite svoj startap za 5 godina?

ILONA I EDGAR: Vidimo ga u okvirima multi-milionske kompanije igračaka, koja ima prepoznatljiv brend na globalnom nivou i koji pomaže deci da se razviju u visoko motivisane i srećne ljude.

SERBIA START UP: Koji su vam dalji planovi?

ILONA I EDGAR: Koncept našeg biznisa je rezultat i dokaz naše strasti da doprinesemo svetu tako što ćemo omogućiti deci da iskoriste svoj pun potencijal kroz razvijanje kreativnosti. To je GIGI, to smo svi mi. Radujemo se budućnosti, i novim izazovima i proizvodima koji će omogućiti da dalje razvijamo ovu misiju.

SERBIA START UP: Koji savet biste dali mladima kada je u pitanju pokretanje sopstvene biznis ideje?

ILONA I EDGAR: Ključne su 3 etape:

SERBIA START UP: Omiljeni citat 🙂

ILONA I EDGAR: Omiljeni citat, u poslednje vreme nam je „Ne boj se savršenstva, nikada ga nećeš dostići!“.

Ovaj citat se sjajno uklapa u proces razvoja biznis ideje. Sami po sebi smo perfekcionisti, i iz tog razloga nismo odmah mogli da sagledamo kada je kraj razvoja naše ideje. Uvek je postojalo nešto što se još može poboljšati. Ali u jednom momentu smo stali – to je bilo to! Odlučili smo da izađemo iz balona razmišljanja o ideji, i lansirali smo je kako bismo čuli impresije realnih ljudi i videli stvarnu sliku našeg uspeha. Na ovaj način još uvek možemo da poboljšamo rad naše kompanije, u smislu izgleda proizvoda, kako ga komuniciramo i koje kanale komunikacije koristimo. Međutim ovo je moguće samo ukoliko ste dovoljno hrabri da dođete u kontakt sa potrošačima, i pustite svoj biznis da se na taj način razvija, osluškujući tržište i povratne informacije koje zahvaljujući njemu dobijamo.

Razgovor vodila: Nina Maksimović

Fotografije: Gigi Bloks

SERBIA START UP: Čestitamo vam na uspehu i zahvaljujemo vam se na ovom inspirativnom intervjuu.


Radionica o savladavanju straha od javnog nastupa sa Sanjom Perković Goga 

Da li vam se nekad dogodilo da treba da predstavite svoju ideju pred publikom ili nekim ko je stručan u vašoj oblasti?

Ako jeste, onda ste verovatno i u većoj ili manjoj meri doživeli osećanje treme. Trema je strah koji osećam pred javni nastup, odnosno onda kada se od nas očekuje da pred drugima prikažemo neko naše znanje, veštinu ili sposobnost.

Ako dožvljavamo sebe kao kompetentne, a publiku kao dobronamernu, onda će osećanje treme biti naš saradnik. Umesto straha ćemo osetiti uzbuđenje koje će nam pomoći da se bolje koncentrišemo, brže razmišljamo i da u situaciji delujemo sa više sigurnosti i samopouzdanja.

Ukoliko, pak, procenjujemo da nismo dovoljno kompetentni i da je publika koja nas procenjuje manje dobronamerna, trema će se manifestovati kao osećanje straha. Što slabije procenjujemo svoje znanje ili sposobnosti, a publiku kao neprijateljsku, tako će i naše osećanje straha da raste. Umesto pozitivnog uzbuđenja, doživljavaćemo neprijatne osećaje suvog grla, drhtanja, preznojavanje, a ukoliko se situacija izmakne kontroli, može se desiti i da se zablokiramo.

S obzirom da su veštine prezentacije jako važne u današnje vreme i da često imamo malo vremena kako bismo ostavili utisak, važno je da pomognemo sami sebi da smanjimo intenzitet treme i da predstavljamo svoje ideje sa više samopouzdanja. U tome veliku ulogu igra način na koji razmišljamo.

U okviru Bootcampa će takmičari imati priliku da učestvuju u radionici na kojoj ćemo se baviti prevazilaženjem osećanja treme i jačanjem samopouzdanja kad je u pitanju javni nastup.

Saznaćete kako da se pripremite i kako da razmišljate da bi vaša prezentacija protekla onako kako želite. Biće reči i o tome kako da koncipirate sadržaj, da ostanete fokusirani i izdvojite ključne informacije za vaše slušaoce.

Sanja je psiholog, psihoterapeut, preduzetnica, aktivista. Trenutno radi savetovanje, psihoterapiju, vodi startup u oblasti online izdavaštva. Do sad je učestvovala u osnivanju dve organizacije, vodila svoju agenciju, govorila na prvoj TEDxNoviSad konferenciji. Voli ljude i život.